potrącenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 paź 2008, 12:48

Mam kobietę której w kwietniu tego roku wydaliśmy decyzję o nienależnbie pobranych świadczeniach- dodatek- dojazdy bowiem przestał uczęszczać do szkoły od grudnia 2007r.Pobrała nienależnie świadczenia za okres XII 07-IV 08 w wysokości 250 zł. Część udało nam się potrącić z bieżących wypłat w wysokości 150!!!! a co zresztą? w decyzji nie napisałam jej w jakim terminie powinna spłacić pozostałe 100,00 zł? napisałm jej tylko że będą potrącane w przypadku złożenia wniosku na nowy okres zasiłkowy albo podlegać będą egzekucji w administraci. ale ona nie złożyła nowego wniosku co teraz mam zrobić. Wezwać ją do zapłaty pozostałej kwoty? bo innego wyjścia nie widze.
~Agnieszka

Napisano: 17 paź 2008, 13:44

Czy ktoś mi odpisze bo nie wiem co robić
Aga:-*)
aga11103
Praktykant
Od: 19 maja 2008, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2008, 0:43

Proponuję napisać do niej pismo z żądaniem zwrotu pozostałej części nienależnie pobranych świadczeń wraz z ustawowymi odsetkami, podać numer konta i/lub godziny urzędowania waszej kasy i wyznaczyć jej 30 dni na zwrot od dnia otrzymania pisma (list polecony za potwierdzeniem odbioru). W piśmie należy zawrzeć informację, że w przypadku braku wpłaty w tym terminie zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w administracji. Jeżeli nie zwróci - rozpocząć postępowanie egzekucyjne w administracji.
~Marek

Napisano: 20 paź 2008, 21:45

skoro w decyzji napisałaś, że świadczenie nienależne podlegać będzie egzekucji w administracji to znaczy, że będziesz również naliczała odsetki ustawowe dzienne. skoro nie podałaś żadnego terminu, to skąd strona ma widzieć w jakim terminie musi oddać tą kasę?
może zrób postanowienie do decyzji o sprostowaniu i uzupełnij ten punkt o dokładny termin albo nie wiem, może należałoby wszcząć nowe postępowanie, uchylić starą decyzję i wydać nową o zwrocie 100 zł podając określony termin spłaty, ewentualnie rozdzielić na raty na prośbę strony. tak kombinuję, ale nie wiem czy dobrze.
~pracownik pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x