Aktywizacja, praca socjalna, motywowanie. Jak to u was wygląda?
Re: Aktywizacja, praca socjalna, motywowanie. Jak to u was wygląda?
na szczęscie nie wszyscy mają takie podejście do pracy socjalnej jak Ty. Nikt nikomu nie każe pracować w pomocy i sie męczyć:)
Jesteś pewna że po oddzieleniu pr. socjalnej od zasiłków socjalni zajmą się tym pierwszym tak jak trzeba?
Młodzi może tak ale starsi wyuczeni na komunie i mający mniej twórcze umysły?
Młodzi może tak ale starsi wyuczeni na komunie i mający mniej twórcze umysły?
Ola. - oczywiście ze nie wszyscy wyłudzają kasę. Jedynie 40%...
W kwestii satysfakcji z warunków pracy raduje sie Twoim szczęściem. Rozczaruję Cię jednak w kwestii zmiany zasad funkcjonowania urzędów pracy - dopiero TERAZ będziesz babrac sie w aktywizację z tzw. ODDALONYMI czyli niereformowalnymi opier...mi z którymi PUP sobie nie poradził. Cieszysz sie nadal? 

Ps. Moje \"podejście do pracy socjalnej\" - czyli jakie? Racjonalne? Obiektywne? Bardzo fajnie ze masz czas na prace socjalna bo w naszym GOPS pracownicy zajmując sie 100 rodzin na osobę, grupami roboczymi, wielostronicowymi wywiadami i kontraktami oraz decyzjami maja nieco mniej czasu na takie relaksujące formy spędzania czasu...
mam wrażenie,że nie zrozumiałeś mojego postu. czas czasem jednak chęci też są ważne
Wielu pracowników nie jest przygotowana do pracy z klientem-smutna prawda. Ja nie narzekam robię co swoje -jak pisałam nie każdy musi pracować w tym zawodzie:)

Co powinien zrobić ktoś kto chce być socjalnym po studiach by umieć pracować z klientem?
Pirwsza rzecz to ogromna pokora wobec siebie i innych:) Jednym ze sposobów jest umiejętność postawienia się na miejscu klienta i wczucie w Jego położenie. Zadanie sobie pytania co ja bym zrobił/a na jego miejscu? Duzo daje doświadczenie życiowe (wykazano, że dużo lepsze efekty pracy z klientem osiągają osoby, które same doświadczyły niekorzystnych sytuacji życiowych np.pochodza z rodziny gdzie była osoba niepełnosprawna, problem alkoholizmu itp.)Wiadomo syty głodnego nie zrozumie:)Są osoby, które mają to \"coś\" i im praca przychodzi łatwiej. Postawa-ja mam studia wiem wszystko nie przynosi efektów. jeżeli okażemy człowiekowi szacunek i umiemy słuchać-więcej możemy pomóc.
Klient to nie jest zło konieczne tylko człowiek z problemami-im bardziej krzyczy tym bardziej sie boi.
Klient to nie jest zło konieczne tylko człowiek z problemami-im bardziej krzyczy tym bardziej sie boi.
Święte słowa. Niech je sobie wszyscy na czole wytatuują.
Znaczy by być dobrym socjalnym nie trzeba mieć studiów. Dziwne że ten zawód ma taki wymóg. Jak odnaleźć w kandydacie na socjalnego to \"coś\"?
Dlaczego tak niewielu ma to \"coś\"?
Znaczy by być dobrym socjalnym nie trzeba mieć studiów. Dziwne że ten zawód ma taki wymóg. Jak odnaleźć w kandydacie na socjalnego to \"coś\"?
Dlaczego tak niewielu ma to \"coś\"?
Oprócz Aktywizacja, praca socjalna, motywowanie. Jak to u was wygląda? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
co byście zrobili, gdyby wpłynęła do was NK
Zasiłek okresowy liczy się do dochodu?
zwrotny zasiłek okresowy
pilne
dożywianie
ewa
pracownik socjalny terapeuta
posiłki
wywiad do SZO funkcjonowanie rodziny w środowisku, zagrożenia ze strony środowiska
Wykluczeni Opiekunowie Dorosłych Osób Niepełnosprawnych
Dochód z działalności gospodarczej
zasiłek stały
SZO na prywatny dom opieki
zasiłek okresowy
dodatek
Posiłki to finansowa pomoc czy niefinansowa