Aktywny Samorząd - Aktywność zawodowa u lekarza - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 kwie 2022, 20:16

Cześć wszystkim.

Ja nowicjusz, ale rzucony z marszu na głęboką wodę :)
Proszę was o podpowiedź, bo nie mogę nigdzie znaleźć.

Wniosek na AS c-1 złożyła mi Pani doktor, jeszcze do niedawna lekarz specjalista czynny. Po udarze paraliż. Dokumentacja ok, tyko jest jeden problem. Pani skończyła 60 lat, więc jakby nie patrzeć wiek aktywności za nią. Jednak Pani ma zawieszoną działalność dot. wykonywania swojego zawodu.

Wysłałam pismo o uzup. Pani upiera się, ze lekarzem w dalszym ciągu jest (czego nie podważam), natomiast czy wchodzi to w ramy aktywności zawodowej wymaganej w ASie. Jeśli tak to jak to udowodnić i przedstawić.
olgabal11
Praktykant
Od: 24 wrz 2021, 9:35
Zajmuję się: PCPR PFRON

Napisano: 11 kwie 2022, 22:19

Niech przedstawi umowę o pracę. Definicję zatrudnienia można znaleźć w Kierunkach na 2022 r. prawie na końcu.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 12 kwie 2022, 8:01

Ja miałam podobną sytuację. Ordynator zamiast iść na emeryturę założył własną działalność. W międzyczasie pojawiła się u niego miażdżyca i amputacja nogi. Złożył mi na C3. Na dzień złożenia wniosku był poza wiekiem aktywności zawodowej ale miał zaznaczone, że prowadzi działalność. Poprosiłam go o wydruk z CEIDG gzie status widniał: zawieszona. Zatem nie spełniał kryteriów. Co ja się z nim ,,uszarpałam''... tak walczył, że aż Warszawa do nas dzwoniła ale jak usłyszeli, że Pan nie ma czynnej działalności, to przyznali nam rację. Zatem jeśli i u Ciebie jest ta działalność zawieszona to odrzucasz wniosek... Poproś o wydruk z CEIDG. Mam nadzieję, że pomogłam.
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 wrz 2020, 14:31
Zajmuję się: AS

Napisano: 12 kwie 2022, 8:05

olgabal11 pisze:
11 kwie 2022, 20:16
Cześć wszystkim.

Ja nowicjusz, ale rzucony z marszu na głęboką wodę :)
Proszę was o podpowiedź, bo nie mogę nigdzie znaleźć.

Wniosek na AS c-1 złożyła mi Pani doktor, jeszcze do niedawna lekarz specjalista czynny. Po udarze paraliż. Dokumentacja ok, tyko jest jeden problem. Pani skończyła 60 lat, więc jakby nie patrzeć wiek aktywności za nią. Jednak Pani ma zawieszoną działalność dot. wykonywania swojego zawodu.

Wysłałam pismo o uzup. Pani upiera się, ze lekarzem w dalszym ciągu jest (czego nie podważam), natomiast czy wchodzi to w ramy aktywności zawodowej wymaganej w ASie. Jeśli tak to jak to udowodnić i przedstawić.
Niech odwiesi działalność i złoży wniosek.
Wartość dofinansowania jest wyższa niż składki jakie będzie musiała odprowadzić do ZUS przez czas wywiązania się z zapisów umowy w AS C-1.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 12 kwie 2022, 8:08

Dzięki za podpowiedź. Tak zrobię.

To forum to moja deska ratunku od samego początku.

DZIĘKUJĘ!
olgabal11
Praktykant
Od: 24 wrz 2021, 9:35
Zajmuję się: PCPR PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x