Cykle realizacji wniosków MI - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 11 kwie 2022, 14:38

Nie wiem czy temat był już poruszany, ale tak dla odświeżenia - jakie przyjmujecie cykle? W kierunkach mówi się o cyklach nie krótszych niż kwartalnie. Ja planuję przyjąć 3 cykle, tj tak:
wnioski złożone w III i IV rozpatrzyć w maju według listy rankingowej - 1 cykl (bo już będą pieniądze), wnioski poniżej listy rankingowej i te na które braknie środków przerzucić do 2 cyklu, tj do wniosków złożonych w V i VI, które rozpatrzyć w lipcu (zapotrzebowanie do 07.07), wnioski, na które braknie już środków w 2 cyklu i te poniżej listy przerzucić do 3 cyklu razem z wnioskami złożonymi w VII i VIII. Jak myślicie, czy mogłoby tak być? Już teraz wiem, że braknie mi kasy na aktualnie złożone wnioski w MI, otrzymaliśmy aneks I transzy - połowa środków co w zeszłym roku.
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 kwie 2022, 16:38

Zagmatwana odpowiedź z PFRONu:
Zgodnie z ust. 27 pkt 4 ww. dokumentu, Realizator programu przyjmuje nie krótsze niż kwartalne cykle realizacji ocenionych merytorycznie wniosków, co oznacza, że raz na kwartał wszystkie wnioski pozytywnie ocenione merytorycznie powinny być realizowane zgodnie z kolejnością wynikającą z uzyskanej sumy punktów – aż do wyczerpania posiadanego aktualnie limitu środków na realizację programu. Cykl realizacji wniosków (kwartalny), o którym mowa w dokumencie pn. „Kierunki działań (…)”, związany jest i odnosi się do środków finansowych w ramach posiadanego przez Realizatora limitu (a także w nawiązaniu do paragrafu 2 ust. 2 umowy w sprawie realizacji programu). W ciągu trwania kwartalnego cyklu wnioski zgodnie z zasadami można jednakże realizować na bieżąco, o ile uzyskają co najmniej 10 punktów. Ponieważ jednak oceniane wnioski wpływają w różnym terminie i uzyskują różną punktację (więcej niż 10 punktów), to w ramach danego cyklu kwartalnego można go wewnętrznie skrócić i przykładowo realizować wnioski zgodnie z powstałą listą rankingową na koniec miesiąca/tygodnia. Ponownie - aż do wyczerpania posiadanego aktualnie limitu środków na realizację programu. W efekcie, w ciągu danego kwartału/miesiąca/tygodnia realizowane byłyby wnioski z danej listy rankingowej, a jednocześnie oceniane merytorycznie byłyby wnioski, które wpłynęły w kolejnym cyklu tak, aby na koniec tego cyklu możliwe byłoby uszeregowanie wniosków w kolejną listę rankingową realizowaną w kolejnym cyklu i złożenie zapotrzebowania na dodatkowe środki.
Poniżej przykładowy plan związany z realizacją cyklów realizacji wniosków w Module I:
• 1-31 marca – wpływ wniosków, ocena merytoryczna
W trakcie - ewentualne wewnętrzne cykle tygodniowe z listą rankingową (realizacja wniosków w kolejności wynikającej z sumy uzyskanych punktów)
• 31 marca – lista rankingowa (sprawdzamy limit i potrzeby w związku z wnioskami ocenionymi pozytywnie), ewentualne zapotrzebowanie na środki PFRON
• 1 kwietnia – 30 czerwca wpływ wniosków, ocena merytoryczna
W trakcie - ewentualne wewnętrzne cykle tygodniowe/miesięczne, z listą rankingową (realizacja wniosków w kolejności wynikającej z sumy uzyskanych punktów)
• 30 czerwca – lista rankingowa (sprawdzamy limit i potrzeby w związku z wnioskami ocenionymi pozytywnie), ewentualne zapotrzebowanie na środki PFRON
• 1 lipca – 30 września wpływ wniosków, ocena merytoryczna
W trakcie - ewentualne wewnętrzne cykle tygodniowe/miesięczne, z listą rankingową (realizacja wniosków w kolejności wynikającej z sumy uzyskanych punktów)
• 30 września – lista rankingowa (sprawdzamy limit i potrzeby w związku z wnioskami ocenionymi pozytywnie), ewentualne zapotrzebowanie na środki PFRON
• 1 października - 31 grudnia – ocena merytoryczna
• 6 grudnia – lista rankingowa (sprawdzamy limit i potrzeby w związku z wnioskami ocenionymi pozytywnie), ewentualne zapotrzebowanie na środki PFRON
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x