B1 skrócenie karencji - spalony laptop. - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 kwie 2022, 11:32

Kochani, poradzi ktoś?
Mam wniosek na B1 - Pan dostał dofinansowanie w 2019 r. na laptopa a teraz mi złożył ponownie ( z prośbą o skrócenie okresu karencji) lecz do wniosku dołączył ekspertyzę z której wynika, iż jest spalona płyta główna, graficzna i tor. No i jest informacja, że na dzień dzisiejszy nie ma możliwości naprawy laptopa z braku części, płyta główna nie jest dostępna i że uszkodzenie było spowodowane przepięciem elektrycznym. Czy to mnie uprawnia do skrócenia okresu karencji? Pan pracuje na komputerze, jest grafikiem itd. ale z tej ekspertyzy to ja rozumiem, że jeśli zamówią tą kartę graficzną to naprawa będzie możliwa...
Wiem, że ten Pan nie chce wyłudzać kaski bo znam jego sytuację ale obawiam się, że chyba mam brak podstaw... Co myślicie? :|
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 wrz 2020, 14:31
Zajmuję się: AS

Napisano: 24 kwie 2022, 0:03

MartuchaEm pisze:
21 kwie 2022, 11:32
Kochani, poradzi ktoś?
Mam wniosek na B1 - Pan dostał dofinansowanie w 2019 r. na laptopa a teraz mi złożył ponownie ( z prośbą o skrócenie okresu karencji) lecz do wniosku dołączył ekspertyzę z której wynika, iż jest spalona płyta główna, graficzna i tor. No i jest informacja, że na dzień dzisiejszy nie ma możliwości naprawy laptopa z braku części, płyta główna nie jest dostępna i że uszkodzenie było spowodowane przepięciem elektrycznym. Czy to mnie uprawnia do skrócenia okresu karencji? Pan pracuje na komputerze, jest grafikiem itd. ale z tej ekspertyzy to ja rozumiem, że jeśli zamówią tą kartę graficzną to naprawa będzie możliwa...
Wiem, że ten Pan nie chce wyłudzać kaski bo znam jego sytuację ale obawiam się, że chyba mam brak podstaw... Co myślicie? :|
Jeśli brak części wynika z tego ze nie są one juz dostępne to myślę że można dać dof. Chyba ze to tylko kwestia zamówienia części i dłuższego poczekania na nie, wtedy niech sklada wniosek na naprawę sprzetu
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 25 kwie 2022, 15:46

Myślę że można skrócić karencję, dlatego że zgodnie z treścią programu rozdz VI ust. 6 pkt 2 można podjąć decyzję o skróceniu wobec wnioskodawcy którego sprzęt uległ zniszczeniu w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę.

P.S. Jak nie działa płyta główna to żaden element laptopa nie będzie działał, nawet jak wymieni kartę graficzną bo to nic nie da.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 26 kwie 2022, 8:08

No dobrze. A co ze starą umową? Rozwiązać? Jak to teraz zrobić... o przecież ona obowiązuje.
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2022, 22:36

Zależy jaka treść tej starej umowy. Ja bym pewnie rozwiązała ją za porozumieniem
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 27 kwie 2022, 10:52

Dziękuję Wam za pomoc. <3
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 28 kwie 2022, 7:58

Mieliśmy podobna sytuację ale w innym obszarze.
Dodaliśmy w umowie § 1 ust. 2 kolejny punkt i tam napisaliśmy, że była wcześniejsza umowa a z powodu uszkodzenia/zniszczenia nie z winy wnioskodawcy skrócono karencję.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 28 kwie 2022, 11:13

O! To jest sensowne rozwiązanie. Porozmawiam z naszą Panią mecenas. Ślicznie dziękuję! :)
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x