Witam ,mam pytanie syn posiada orzeczenie o niepełnosprawności do 16 r.życia z dysfunkcja narządu wzroku symbol 04-O (ma 12 lat ) czy przysługuje mu dofinansowanie do komputera? Czy symbol dysfunkcji narządu wzroku wystarczy czy musi dostarczyć również zaświadczenie lekarskie.Bo opis tych zasad nie do końca jest jasny.
W przypadku osób do 16 roku życia, trzeba dostarczyć zaświadczenie lekarskie. Niech dobrze uzasadni wniosek i zobaczysz ile zdobędzie punktów, bo preferuje się osoby zatrudnione, ale to, że jest dzieckiem nie dyskwalifikuje go
Tu nawet nie tyle jest ważne uzasadnienie, co zaświadczenie lekarskie.
W B1 wnioski mogą składać dzieci, które mają ostrość wzroku (w korekcji)w oku lepszym równą lub poniżej 0,1 i/lub zwężenie pola widzenia do 30 stopni.
Tak więc wszystko zależy od wady wzroku, jaką posiada Pani syn.
Dziękuję za odpowiedź .Syn jest po urazie oka ,praktycznie funkcjonuje jednym okiem ale oko to jedno ma lepsze niż podana wada.Jest niedowidzący a mając taka dysfunkcję jest sie praktycznie niewidomym .Czyli ten projekt jest dla niewidomych.Więc kim są ci pozostali jak pisze w zasadach?Ktoś tak nie do końca napisał ten program ,tylko dla małej grupy osób.
Poradzcie proszę...mam wniosek dziecka (10 lat) do B1 o dof. do zakupu programu mówik print, drukarki i laptopa. Uzasadnienie dość obszerne, a w nim m.in. podtrzymywanie komunikacji, rozwiniecie komunikacji z otoczeniem, umożliwienie aktywnego udziału w grupie rówieśniczej, poprawa funkcjonowania społecznego, emocjonalnego (brak skazana na samotność i izolacje), poza tym piękne zdanie: "sprzęt jest już wykorzystywany w procesie nauki a dostęp do niego w domu pozwoli na lepsze przygotowanie do dalszych etapów edukacji".
We wcześniejszych latach dofinansowywaliśmy już mówika ale w ramach BK i tu tez mam wątpliwości (mimo uzasadnienia) czy ten przedmiot spełnia warunki programu.
Jak robicie u siebie? Gdzie "wrzucacie" mówiki?