Moduł I Obszar B pkt 4 a brak mowy u dziecka - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 maja 2019, 22:45

Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące dofinansowania w ramach programu Aktywny Samorząd. Pisze ponieważ w moim mieście osoby, które zajmują się przyjmowaniem wniosków nie potrafiły udzielić mi żadnej odpowiedzi. 

Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności dla syna - 4 latka. Symbol 03-L, pkt 6 i 8 - wymaga. Orzeczenie to dostał że względu na zdjagnozowaną przez neurologa afazję oraz problemy w komunikowaniu się. Dostałam informację, że mogę starać się o dofinansowanie do zakupu laptopa oraz programu logopedycznego (komputerowego) w ramach w/w programu Obszar I Moduł B punkt 4. Do wniosku kazano mi dołączyć zaświadczenie od lekarza ( zal. Nr 3b) odnośnie dysfunkcji słuchu dziecka. Problem polega na tym,że żaden lekarz nie wpisze mi tego zaświadczenia, gdyż dziecko nie ma dysfunkcji słuchu a mowy. Panie bez zaświadczenia nie chcą przyjąć wniosku, twierdząc że w takim razie dofinansowanie się nie należy. Natomiast wiem, że w innych województwach osoby na samą afazję dostawały dofinansowanie. 

Czy mogłabym prosić o rozjaśnienie mi danej sprawy czy takie dofinansowanie w moim wypadku przysługuje i ewentualnie co musiała bym przedłożyć żeby móc złożyć wniosek? 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aneta1806
Praktykant
Od: 10 sie 2016, 8:20
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 8:27

Są wyjaśnienia, w których jest zapis, że dzieci do 16 roku życia, posiadające symbol 03-L nie muszą przedstawiać zaświadczenia lekarskiego. Tylko w przypadku, gdy orzeczenie jest wydane z innego powodu, to należy przedstawić zaświadczenie lekarskie.
Niech Pani bardzo dobrze uzasadni po co Pani ten sprzęt komputerowy i dedykowane do niego oprogramowanie i na wszystko jedno niech złoży wniosek. W urzędzie muszą go przyjąć, a to że Pani nie ma zaświadczenia - (choć uważam że nie trzeba), to pracownik do 10 dni musi napisać o brakach.
U nas też różne osoby składają wnioski, nieraz z dysfunkcją wzroku, z którą nie kwalifikują się do udziału w programie, ale mimo to, składają, myśląc, że może się uda i nie było że nie przyjęłam wniosku.
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 30 maja 2019, 14:43

Dziękuję bardzo. A mogła bym prosić o podanie źŕódła tych wyjaśnień? Chciałabym je przedstawić Paniom jak będę składać wniosek.
Aneta1806
Praktykant
Od: 10 sie 2016, 8:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x