Alimentacja.
Alimentacja.
Proszę o pomoc, moja mama ma przyznany zasiłek stały jednak pr. socjalny zapowiedział się z wizytą u mnie aby zrobić wywiad alimentacyjny, czy muszę zgodzić sie na taki wywiad, co mi grozi jeżeli odmówię i który artykuł i z jakiej ustawy mówi o tym że musi być wywiad alimentacyjny, na czym to polega, nie chciałabym robić zamieszania ale może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi i czy przy zas. stałym faktycznie musi być alimentacja u dzieci?
Re: Alimentacja.
Pracownik spyta czy możesz matce pomóc i w jakim zakresie. U nas najczęściej się spotykam, że dzieci pomagają doraźnie np. zapraszając matkę na niedzielny czy świąteczny obiad.
Lepie się zgodzić. Odmowa- mogą wnieść do sądu o alimenty od Ciebie. O obowiązku alimentacji mówią przepisy Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego ( obowiązek dzieci względem rodziców i w drugą stronę). Wywiad to dane o Twoich dochodach, majątku,sytuacji rodzinnej( zaświadczenia, oświadczenia itp.)
Jeszce jedna ważna kwestia, pracownik socjalny zapyta - jakiego rodzaju pomoc jest/była udzielana przez osobę zobowiązaną do alimentacji oraz jakiego rodzaju pomoc ta osoba deklaruje w przyszłość (taką samą, czy w większym lub mniejszym zakresie).
Mam pytanie - jak zazwyczaj sąd podchodzi do zasądzenia alimentów od dzieci na rzecz rodzica? Jakie jest prawdopodobieństwo, że sąd przezna alimenty jeśli rodzic całe życie nadużywał alkoholu i nie płacił alimentów na dzieci??
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Niezbadane są wyroki sądu
Oprócz Alimentacja. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
dochód.......
brak możliwości ustalenia dochodu
zasiłek stały a przepisanie mieszkania
wzór sprawozdania do sądu
Świadczenie pieniężne na żywność
utrata statusu osoby bezrobotnej
Do Tomasza
zwrot wydatków
Skierowanie na żywność czy wywiad robicie?
Projekty RPO
pieczęć nagłówkowa
zaświadczenie lekarza psychiatry, pomocy!
na jaki okres przyznajecie usługi ? rok czy dluzej?
Zasiłki
specjalistyczne usługi opiekuńcze
Sprawozd.