ALIMENTY PŁACONE NA RZECZ WNIOSKODAWCY
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
ALIMENTY PŁACONE NA RZECZ WNIOSKODAWCY
Dzień dobry. Kobieta złożyła wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy 2024/2025. Wnioskodawczyni ma zasądzone alimenty od swojego ojca . Czy doliczam alimenty płacone na rzecz wnioskodawcy? Mam wątpliwości....
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
Re: ALIMENTY PŁACONE NA RZECZ WNIOSKODAWCY
też jestem ciakawa, albo jak wnioskodawczyni ma zasądzone i dostaje alimenty od byłego męża. To też wydać?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ta wnioskodawczyni złożyła na siebie ten rodzinny czy na swoje dzieckokas321 pisze: 04 cze 2025, 12:33 Dzień dobry. Kobieta złożyła wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy 2024/2025. Wnioskodawczyni ma zasądzone alimenty od swojego ojca . Czy doliczam alimenty płacone na rzecz wnioskodawcy? Mam wątpliwości....
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Na swoje dziecko.
- Jagoda.
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
My wliczamy w takim przypadku - każdorazowo jeśli alimenty są zasądzone od rodzica.
Jeśli natomiast alimenty są zasądzone od byłego męża to tego nie wliczamy - chyba, że kwota zasądzonych alimentów jest wyższa niż 700 zł (z tego co pamiętam) to taki dochód podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych i powinien być brany pod uwagę przy ustaleniu prawa do zasiłku rodzinnego.
Jeśli natomiast alimenty są zasądzone od byłego męża to tego nie wliczamy - chyba, że kwota zasądzonych alimentów jest wyższa niż 700 zł (z tego co pamiętam) to taki dochód podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych i powinien być brany pod uwagę przy ustaleniu prawa do zasiłku rodzinnego.
Oprócz ALIMENTY PŁACONE NA RZECZ WNIOSKODAWCY - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Świadczenie Rodzicielskie dla Ukrainki
decyzja .............., pomożecie?
do osób zajmujących się ZUS
UKR - Zasiłek pilęgnacyjny
czy zaświadczenie za grudzień 2024 r.,
Świadczenie pielęgnacyjne odwołanie i wyrok sądu.
decyzja przyznająca ŚP po przedłużeniu
dochód do becikowego
Pobieranie zasiłku dla bezrobotnych, a ustanie prawa do starego ŚP
dziecko urodzone w Polsce - brak statusu ukr.
Pełnomocnik - zasiłek pielęgnacyjny.
UKR - nagła zmiana daty w SG
Od kiedy uchylenie decyzji?
Oświećcie mnie - czy ZUS przedłuża orzeczenia?
ZR i ŚW koordynacja
Uzasadnienie decyzji