do osób zajmujących się ZUS

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

do osób zajmujących się ZUS

Post autor: renka. »

Proszę o pomoc. Pan od lat pobiera SZO zgłoszony zdrowotnie przy żonie w U. Pracy. Teraz żona od maja ma prawo do zasiłku stałego. co z ubezpieczeniem zdrowotnym? ubezpieczam żonę i na jej wniosek zgłaszam męża do zdrowotnego? czy ubezpieczam męża przy SZO bo od lat u nas pobiera i zgłaszam żonę? czy zgłaszam każdego z osobna przy swoim świadczeniu? nie wiem jak to ugryźć nie miałam takiego przypadku.
Kowalik15
Referent
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
Kontakt:

Re: do osób zajmujących się ZUS

Post autor: Kowalik15 »

Ja bym ubezpieczyła każdego przy swoim świadczeniu.
renka.
Stażysta
Kontakt:

Czy może jeszcze ktoś się wypowie?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
art.82 ust. 6 i 7
W przypadku zbiegu tytułów do objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego, o których mowa w art. 66 ust. 1, składka finansowana z budżetu państwa jest opłacana tylko wtedy, gdy nie ma innego tytułu do objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego. W takim przypadku ubezpieczony ma obowiązek poinformować płatnika składek o opłacaniu składek z innego tytułu do objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego.
W przypadku zbiegu tytułów do objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego, o których mowa w art. 66 ust. 1, gdy w ramach każdego z tych tytułów składka finansowana jest z budżetu państwa, składka jest opłacana wyłącznie z tytułu, który powstał najwcześniej. Jeżeli tytuły powstały równocześnie, składka jest opłacana z pierwszego zgłoszonego tytułu do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym.
renka.
Stażysta
Kontakt:

A czy to odniesienie nie dotyczy jednej osoby gdy ma zbieg np. prawa do zasiłku stałego i do SZO. A ja mam dwie osoby męża i żonę. Nie wiem może się mylę? ale dziękuję za cenne wskazówki.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

No ale masz zbieg. Przy SZO masz obowiązek ubezpieczenia wnioskodawcy + domowników jak nie ma innego tytułu i to samym przy stałym. Obie są z budżetu państwa finansowane.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Art.66 ust .1 Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
pkt 26) osoby pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;
pkt 28) osoby pobierające specjalny zasiłek opiekuńczy lub dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;
Art.66 ust 2 Status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20a, 26-28b, 30 i 33.
ODPOWIEDZ