alimenty rodzica naturalnego - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 sty 2010, 14:57

Czy w przypadku gdy rodzic naturalny płaci alimenty na dziecko umieszczone w rodzinie zastepczej informujecie go o tym ze nie będzie ponosił odpłatności w formie piesemnej?
/rodzic mieszka na innym terenie i wywiad przeprowadzał inny pracownik socjalny/
~maja

Napisano: 26 sty 2010, 16:37

tak pismem informującym, że nie ponosi odpłatności dopóki płaci alimenty
~poca

Napisano: 26 sty 2010, 23:18

A nie powinna być tu przypadkiem decyzja administracyjna? Według mnie tak.
~Zosia

Napisano: 27 sty 2010, 9:50

U nas wystawiamy decyzję zwalniajacą, zgodnie z uchwałą rady powiatu. Rodzice, którzy płacą alimenty, moga zostać zwolnini z opłaty. Do tego raz w roku aktualizacja sytuacji dochodowej i rodzinnej.
~izabela

Napisano: 27 sty 2010, 14:10

My też wydajemy decyzję. Ostatnio ustaliliśmy, że w przypadku alimentów będzie odstąpinie od naliczenia opłaty (nie zwolnienie). Wywwiady staramy się przeprowadzać co pół roku, max. rok.
~Ja

Napisano: 28 sty 2010, 12:37

My nie wysyłamy pismma ani decyzji. Nie mamy tego zawartego w Uchwale powiatu, ponieważ o tego typu odpłatności za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej jest w rozporządzeniu dotyczącym rodzi zastępcvzych § 14
~ann

Napisano: 19 lip 2010, 11:55

A co teraz z alimenciarzami? (brak § 14 Rozporządzenia) Od kiedy naliczyć im ewentualną odpłatność? Od wejścia w życie zmiany ustawy czy rozporządzenia?
~Ja

Napisano: 26 lip 2010, 10:17

Z informacji MPiPS wynika że alimenciarze są teraz traktowani jak pozostali rodzice czyli pociągani do odpłatności, od dochodu rodziny odliczamy wysokość alimentów
~PCPR

Napisano: 26 lip 2010, 16:53

rozumiem, że alimenciarze są traktowani jak ci, którzy nie płacą od momentu wejścia w życie nowego rozporządzenia w spr RZ tak? bo przecież prawo wstecz nie działa... Proszę o wasze opinie
~magic

Napisano: 28 lip 2010, 14:29

Moim zdanie również od momentu wejścia w życie nowego rozporządzenia w sprawie rodzin zastępczych.
~Ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x