alimetacja - co ile robicie??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 18 mar 2014, 17:11

No właśnie... jak to jest z tymi wywiadami alimentacyjnymi? W art 103 mamy słowo \"może\" ustalić wysokość świadczonej pomocy na rzecz osoby ubiegającej się o świadczenie. W takim razie wychodzi, że nie trzeba, prawda?
Ponadto klient ubiegający się o pomoc oświadcza pod odp. karną o swoich dochodach lub ich braku. (wiem, że piszą co chcą ale jednak).
~M

Napisano: 18 mar 2014, 20:32

Wydział kontroluje i wymaga co najmniej co 2 lata.Do zasiłków stałych,okresowych.Powołują się na KRiO. No i oczywiście przy umieszczaniu w DPS.
~wwz

Napisano: 18 mar 2014, 20:42

..,alimentacyjne to nazwa potoczna..nie ma takich;)..ale pomijając..mnie zlecono wynajdywać rodziny bezdomnych umieszczonych w naszym schronisku i ustalać możliwość pomocy..koszmar;(
~greentea

Napisano: 19 mar 2014, 11:54

byłam wczoraj na takim wywiadzie, czułam się poniżona i wyśmiana-czego to my od nich nie chcemy. A emerytury dobrze ponad 2 tysiące!
~lola

Napisano: 20 mar 2014, 20:58

Ktoś wspomniał, że kontrole mogą się powoływać na KRiO - sprawdziłem i nie ma tam nic co by nam nakazywało robienie takich wywiadów. Jedyna wskazówka jest w ustawie o pomocy społecznej ale tam jest słowo \"może\". U nas kontrole jak pamiętam nie czepiały się braku takich wywiadów.
~M

Napisano: 24 mar 2014, 9:40

do dps robimy co 6 m-cy a wy?
~x

Napisano: 24 mar 2014, 10:39

Co pół roku robimy wywiady u osób korzystajacych z pomocy, a nie zobowiazanych do alimentacji.
~Zocha

Napisano: 24 mar 2014, 11:11

uważam ,że Zocha ma rację
~m

Napisano: 24 mar 2014, 15:57

Nawet w sądzie o zwiekszenie alimentów mozna wystepować najwyżej 1 raz w roku.
~Telimena

Napisano: 24 mar 2014, 21:40

no ale skoro w ustawie jest że wywiad co 6 miesięcy to chyba rozeznanie tez. A na jego podstawie kierownik ośrodka pomocy ustala forme alimentcji.
A gdzie jest mowa o 2 latach?
~bobek

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x