aneks do umowy jako utrata/uzyskanie dochodu? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 16 sty 2017, 15:14

Co Wy na to?
link do wyroku: https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AE7F22DC06

"(...)od dnia 27 października 2015 r. skarżąca podjęła zatrudnienie w A Sp. z o. o. z siedzibą w R. Pierwsza umowa o pracę została zawarta na czas określony od 27 października 2015 r. do 27 kwietnia 2016 r., kolejna umowa o pracę zawarta została od 28 kwietnia 2016 r. na okres sześciu miesięcy, z tym że w dniu 29 kwietnia 2016 r. strony umowy zawarły porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy oraz aneks do umowy z dnia 28 kwietnia 2016 r., w którym poczynając od 1 maja 2016 r. zmniejszono wymiar czasu pracy skarżącej do ½ etatu i wynagrodzenie do kwoty 925 zł miesięcznie brutto.(..)"

"(...) Mając na względzie ustawowe definicje uzyskania dochodu i utraty dochodu analogicznie unormowane zarówno w ustawie o świadczeniach rodzinnych jak i w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, a także mając na względzie cel tej ostatniej ustawy wydaje się, że jak najbardziej aktualne pozostaje orzecznictwo sądów administracyjnych wypracowane na tle art. 3 pkt 23 u.ś.r., zgodnie z którym jako utratę dochodu należy traktować także zmianę warunków pracy, co w realiach tej sprawy oznaczało obniżenie wymiaru czasu pracy z 1 etatu do ½ etatu i obniżenie w związku z tym o połowę wynagrodzenia.(...)
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 16 sty 2017, 15:27

wiem, wiem tylko jestem ciekawy, czy zwiększenie etatu będzie uzyskiem dochodu :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 18:30

Najniższa krajowa poszła do góry więc w marcu może zaczniemy analizować pobierających świadczenia? :D
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 sty 2017, 8:36

Elmer pisze:wiem, wiem tylko jestem ciekawy, czy zwiększenie etatu będzie uzyskiem dochodu :D
Dokładnie. Chciałam o to samo zapytać.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 17 sty 2017, 9:19

Powiedzcie jak wy do tego podchodzicie???
Ja do tej pory robiłam tylko utratę jeżeli była całkowita utrata dochodu. Tak mi tłumaczyła Pani z Dolnośląskiego Ośrodka Polityki Społecznej, mówiła- jeżeli jest świadectwo pracy jest utrata. Przy pozostałych umowach może być oświadczenie. Można to też zweryfikować w ZUS (Empatia). Teraz była koleżanka z mojego Ośrodka na szkoleniu i mówiono właśnie też o takich sytuacjach, dla mnie to jest jakieś nieporozumienie, bo do tej pory tłumaczyliśmy inaczej. Wypowiedzcie się proszę jak wy robicie???
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 17 sty 2017, 9:27

nie mam zamiaru robić utraty przy obniżeniu dochodu. W ustawie jest jasno, że bierze się dochód z roku bazowego albo dochód za pierwszy miesiąc po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu. I tyle
Tak samo zresztą ustawa mówi, kiedy jest dochód utracany i tam nic nie pisze o zmniejszeniu etatu/wynagrodzenia.
Jak się komuś nie będzie podobało to niech się odwołuje ;)
inga3

Napisano: 17 sty 2017, 9:58

My też nie robimy utraty przy aneksie do umowy zmniejszającym etat w zatrudnieniu.Mamy dwie sprawy tego typu w SKO. W jednej odwołanie w związku ze zmniejszeniem dochodu z działalności gospodarczej.Ciekawe co SKO zadecyduje.
500++

Napisano: 17 sty 2017, 10:20

:) Właśnie przed chwilą rozmawiałam z Panią z DOPS i ona powiedziała że każdy ma prawo się odwołać, ale my w żadnym wypadku nie powinniśmy brać pod uwagę zmian warunków umowy. Utrata jest wtedy kiedy jest świadectwo pracy. Przy umowach zlecenie jeżeli jest ciągłość też nie ma utraty dochodu. Inaczej jeżeli jest kilkudniowe przerwanie stosunku pracy przy umowie zleceniu i nie jest ono związane z brakiem możliwości podpisania umowy bo jest np. święto wolne od pracy. Wtedy kolejną umowę traktujemy jako nową. Tak więc robimy jak dotychczas. I oby się nie odwoływali... :)
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 17 sty 2017, 10:46

"Przy umowach zlecenie jeżeli jest ciągłość też nie ma utraty dochodu. Inaczej jeżeli jest kilkudniowe przerwanie stosunku pracy przy umowie zleceniu i nie jest ono związane z brakiem możliwości podpisania umowy bo jest np. święto wolne od pracy. Wtedy kolejną umowę traktujemy jako nową"
to też tylko i wyłącznie interpretacja tej Pani. Dodatkowo kontorwersyjna
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2017, 10:53

Traktujecie jako utratę dochód z tytułu umowy o pracę na czas określony, która zakończyła się świadectwem pracy, mimo że pracodawca nadal kontynuuje zatrudnienie dając kolejną umowę bez dnia przerwy???
Gość

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x