aneks do umowy jako utrata/uzyskanie dochodu? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 17 sty 2017, 11:38

oko12 pisze:
Gość pisze:Wiem że na szkoleniu tak mówili, w DOPS uważają inaczej. Są umowy które ciągną się latami, to co wtedy ten dochód nie jest dochodem? To tylko pracować na umowę zlecenie :oops:
My robimy zawsze uzysk jeżeli trwa dłużej niż trzy miesiące. Wtedy bierzemy dochód za następny miesiąc i co miesiąc przynoszą kolejne umowy. Nie uważacie że to jest też praca, za którą dostają wynagrodzenie. Nigdzie nie jest napisane że jest inaczej. To jest stosunek pracy. Jeżeli trwa krócej niż 3-mce to ok, bo to rozumię, ale w innym przypadku to nie. Tak mnie przeszkoli w DOPS i tego się trzymam. Na szkoleniu różne rzeczy mówią. Kontrola będzie z DOPS więc warto jest mieć takie podejście jak oni. Zresztą oni też jeżdżą na te szkolenia co my i nie do końca się zgadzają ze szkolącym. To jest moje zdanie, możecie uważać inaczej ;)
Ale ja pisałam o miesięcznych umowach zlecienie.
Przy trzymiesięcznych też robię normalnie uzysk :)
My robimy nawet jeżeli są miesięczne ale trwają łącznie dłużej niż 3-mce.[/quote]

a z czego robisz uzysk skoro nie ma miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu???
inga3

Napisano: 17 sty 2017, 11:54

No jak nie ma jak to jest ten sam pracodawca, można by rzec że przedłużenie umowy, bo nie ma dnia przerwy. Jak przynosi po zakończeniu umowy zaświadczenie o przebytym zatrudnieniu, to tam nie jest wyszczególnione miesiącami tylko od np. 01.01.2016 do 31.12.2016 czyli cały rok. No kochani na logikę, to każdy by mógł iść i pracować na umowę zlecenie i do niczego by mu się to nie liczyło, to jest dochód. Teraz od tych umów są odprowadzane składki. W ZUSie (Empatii) jak sobie zaciągniecie składki to u tego pracodawcy będzie miał od dnia do nadal... ciągłość.
To ja też poproszę o zmianę umowy o pracę za zlecenie i będę dostawała 500+, bo jakby nie patrzeć nie będę miała dochodu, tak??? :roll:
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 17 sty 2017, 12:17

Nie oczekuj logiki od prawa ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 17 sty 2017, 12:18

nie ma ciągłości pracy przy umowach zlecenie, bo każda umowa jest oddzielnym stosunkiem pracy. Kończy się i koniec. Zlecenie zostało wykonane. A jak jest nawet następnego dnia następna to już jest INNA umowa. Inny stosunek pracy. Może byc na innych warunkach, z innym wynagrodzeniem, zawarta na wykonanie innej czynności. Nic tej nowej umowy z tą starą nie łączy więc nie ma mowy o ciągłości.

I tak, jest to pewna luka i jak Ci pracodawca pójdzie na rękę to niech Cię zatrudni na miesięczne umowy zlecenia i staraj się o 500+ ;)
inga3

Napisano: 17 sty 2017, 12:49

Moi Drodzy, ja to pytanie zadałam Panią w DOPS-ie które są tam m.in po to żeby nam odpowiedzieć na nurtujące nas pytania. Taką informację dostałam dzisiaj i kilka m-cy temu. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. Będę w dalszym ciągu tak robiła. Ale bardzo jestem ciekawa co zweryfikuje kontrola. Myślę że jeszcze kiedyś powróci ten temat. Pozdrawiam i dziękuję za tak liczne komentarze :D
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem