aneks do umowy jako utrata/uzyskanie dochodu? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 17 sty 2017, 10:55

500++ pisze:My też nie robimy utraty przy aneksie do umowy zmniejszającym etat w zatrudnieniu.Mamy dwie sprawy tego typu w SKO. W jednej odwołanie w związku ze zmniejszeniem dochodu z działalności gospodarczej.Ciekawe co SKO zadecyduje.
Ja miałam sprawę w SKO w związku ze zmniejszeniem się zasiłku dla bezrobotnych. Pani odwołanie napisała na 5 stron. SKO utrzymało w mocy naszą decyzję, że zmniejszenie dochodu to nie jest utrata.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 17 sty 2017, 11:01

ja umów zlecenia miesięcznych następujących nawet po sobie bez dnia przerwy nie liczę do dochodu. W umowach o zlecenie nie ma tzw ciągłości bo każda umowa jest zleceniem na wykonanie jakiejś pracy. Jak ma następną umowę to już jest nowa umowa, nowy stosunek pracy na wykonanie kolejnej czynności. Więc przy miesięcznych umowach zlecenie nie ma miesiąca następującego nie ma więc jak policzyć uzysk.
Dla mnie to logiczne, zresztą mówili tak też na szkoleniu.
inga3

Napisano: 17 sty 2017, 11:06

inga3 pisze:ja umów zlecenia miesięcznych następujących nawet po sobie bez dnia przerwy nie liczę do dochodu. W umowach o zlecenie nie ma tzw ciągłości bo każda umowa jest zleceniem na wykonanie jakiejś pracy. Jak ma następną umowę to już jest nowa umowa, nowy stosunek pracy na wykonanie kolejnej czynności. Więc przy miesięcznych umowach zlecenie nie ma miesiąca następującego nie ma więc jak policzyć uzysk.
Popieram
Gość

Napisano: 17 sty 2017, 11:07

Elmer dlaczego kontrowersyjna???
Napisz co o tym myślisz?
Wypowiedz się proszę?
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 17 sty 2017, 11:17

Gość pisze:
inga3 pisze:ja umów zlecenia miesięcznych następujących nawet po sobie bez dnia przerwy nie liczę do dochodu. W umowach o zlecenie nie ma tzw ciągłości bo każda umowa jest zleceniem na wykonanie jakiejś pracy. Jak ma następną umowę to już jest nowa umowa, nowy stosunek pracy na wykonanie kolejnej czynności. Więc przy miesięcznych umowach zlecenie nie ma miesiąca następującego nie ma więc jak policzyć uzysk.
Popieram

Wiem że na szkoleniu tak mówili, w DOPS uważają inaczej. Są umowy które ciągną się latami, to co wtedy ten dochód nie jest dochodem? To tylko pracować na umowę zlecenie :oops:
My robimy zawsze uzysk jeżeli trwa dłużej niż trzy miesiące. Wtedy bierzemy dochód za następny miesiąc i co miesiąc przynoszą kolejne umowy. Nie uważacie że to jest też praca, za którą dostają wynagrodzenie. Nigdzie nie jest napisane że jest inaczej. To jest stosunek pracy. Jeżeli trwa krócej niż 3-mce to ok, bo to rozumię, ale w innym przypadku to nie. Tak mnie przeszkoli w DOPS i tego się trzymam. Na szkoleniu różne rzeczy mówią. Kontrola będzie z DOPS więc warto jest mieć takie podejście jak oni. Zresztą oni też jeżdżą na te szkolenia co my i nie do końca się zgadzają ze szkolącym. To jest moje zdanie, możecie uważać inaczej ;)
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 17 sty 2017, 11:20

bo każda umowa zlecenie jest nowa umową. Jest to nowa umowa cywilnoprawna i tyle
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2017, 11:21

Wiem że na szkoleniu tak mówili, w DOPS uważają inaczej. Są umowy które ciągną się latami, to co wtedy ten dochód nie jest dochodem? To tylko pracować na umowę zlecenie :oops:
My robimy zawsze uzysk jeżeli trwa dłużej niż trzy miesiące. Wtedy bierzemy dochód za następny miesiąc i co miesiąc przynoszą kolejne umowy. Nie uważacie że to jest też praca, za którą dostają wynagrodzenie. Nigdzie nie jest napisane że jest inaczej. To jest stosunek pracy. Jeżeli trwa krócej niż 3-mce to ok, bo to rozumię, ale w innym przypadku to nie. Tak mnie przeszkoli w DOPS i tego się trzymam. Na szkoleniu różne rzeczy mówią. Kontrola będzie z DOPS więc warto jest mieć takie podejście jak oni. Zresztą oni też jeżdżą na te szkolenia co my i nie do końca się zgadzają ze szkolącym. To jest moje zdanie, możecie uważać inaczej ;)[/quote]

Ale ja pisałam o miesięcznych umowach zlecienie.
Przy trzymiesięcznych też robię normalnie uzysk :)
Gość

Napisano: 17 sty 2017, 11:25

Zawsze kiedy pojawia się świadectwo pracy robicie utratę???? Niekiedy mam wrażenie że co ośrodek to inaczej.
Stokrotka 123

Napisano: 17 sty 2017, 11:32

Gość pisze:Wiem że na szkoleniu tak mówili, w DOPS uważają inaczej. Są umowy które ciągną się latami, to co wtedy ten dochód nie jest dochodem? To tylko pracować na umowę zlecenie :oops:
My robimy zawsze uzysk jeżeli trwa dłużej niż trzy miesiące. Wtedy bierzemy dochód za następny miesiąc i co miesiąc przynoszą kolejne umowy. Nie uważacie że to jest też praca, za którą dostają wynagrodzenie. Nigdzie nie jest napisane że jest inaczej. To jest stosunek pracy. Jeżeli trwa krócej niż 3-mce to ok, bo to rozumię, ale w innym przypadku to nie. Tak mnie przeszkoli w DOPS i tego się trzymam. Na szkoleniu różne rzeczy mówią. Kontrola będzie z DOPS więc warto jest mieć takie podejście jak oni. Zresztą oni też jeżdżą na te szkolenia co my i nie do końca się zgadzają ze szkolącym. To jest moje zdanie, możecie uważać inaczej ;)
Ale ja pisałam o miesięcznych umowach zlecienie.
Przy trzymiesięcznych też robię normalnie uzysk :)[/quote]

My robimy nawet jeżeli są miesięczne ale trwają łącznie dłużej niż 3-mce.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 17 sty 2017, 11:36

Elmer pisze:bo każda umowa zlecenie jest nowa umową. Jest to nowa umowa cywilnoprawna i tyle
i tu się zgadzam z tobą ;)
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x