Ankieta NIK i nie tylko. Dyskusja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 5 z 11    [ Posty: 103 ]

Napisano: 15 lis 2018, 8:08

No tak. Ale to nie jedyny efekt.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2018, 8:21

Iks pisze:No tak. Ale to nie jedyny efekt.
Tu masz kolejny efekt programu 500+ !!!!
Cyt. pracownika socjalnego.
To straszne do jakich czasów doczekaliśmy nawet Bareja by tego lepiej nie wymyślił kpi się z pracujących ludzi, praca się nie opłaca. Taki Obrazek dzisiaj rano biegnę do pracy żeby się nie spóźnić podczas gdy moja podopieczna spokojnym krokiem z papieroskiem w zębach podąża do sklepu. Nie pracowała nigdy bo po co? dzieci na razie dwoje 2x 500+, 2x500 fundusz alimentacyjny do tego zasiłki rodzinne 248zł także finansowo stoi lepiej ode mnie, jeszcze tylko dwoje dzieci i za kilka lat otrzyma gwarantowaną od Państwa emeryturę. Po 20 latach pracy ZUS wyliczył moja emeryturę na kwotę 840zł brutto. To ja mam dosyć takiej sprawiedliwości. Pytam czy to jest normalne?
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 15 lis 2018, 8:59

To nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością. Polska nie jest krajem sprawiedliwości społecznej, tylko neoliberalnego darwinizmu gdzie silniejsi zżerają słabszych. Natomiast zupełnie przez przypadek akurat 500+ jakąś cząstkę tej elementarnej sprawiedliwości (zapisanej w Konstytucji) przywraca, nie mam z tym żadnego problemu że moje podatki idą na wsparcie słabszych i wykluczonych - nareszcie. Na to powinny iść. Nie powinny iść na wsparcie dla wielkich korporacji i zwolnienia podatkowe dla podejrzanych milionerów. Emeryturę będziesz mieć niską, bo 20 lat temu była reforma która pod pozorem dywersyfikacji oszczędności oddała twoje pieniądze na przepalenie prywaciarzom, a potem nastąpiła plaga śmieciówek, samozatrudnienia i umów o dzieło - bo "kryzys". No więc rynek uregulował, wiń kapitalizm - nie redystrybucję.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2018, 9:46

Iks pisze:moje podatki idą na wsparcie słabszych i wykluczonych
Polemizowałabym...
Zgadzam się z pawel.w w 100%. Mam rodziny, które przy 5 dzieciach wyciągają z MOPS-u po 7 tys. miesięcznie. To jest normalne? I po co oni mają iść do pracy?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 lis 2018, 9:57

i ja się zgadzam z pawel.w. cały ten program 500 + to kpina i wspieranie patologii. pieniądze idą nie tam, gdzie trzeba. osobiście z moich podatków wolałabym dać 500+ na drugie dziecko w dobrze sytuowanej rodzinie, gdzie jest nadzieja, że dziecko zostanie dobrze wykształcone i będzie pracować na moją emeryturę, niż na kolejne dziecko w rodzinie, która od pokoleń wisi na mops. mam raczej 100 % pewności, że kolejne, urodzone dzięki 500+ pokolenia dalej będą wisieć na mnie (i moich podatkach), gdy ja będę pracować, aż ze stołka ze starości spadnę ...
i zgadzam się, że są skutki 500+, ale negatywne ! wpieranie patologii, wyrzucanie kobiet z rynku pracy, strajki kolejnych grup zawodowych ( trzeba być niespełna rozumu, żeby pracować za 2100 netto jak ja, kiedy podobną kwotę mogłabym wyciągnąć ze swojego mops (mam 2 dzieci ;) )
askalon
Praktykant
Od: 20 cze 2018, 8:22
Zajmuję się: 500 +

Napisano: 15 lis 2018, 10:15

Ja rozumiem, że się zgadzasz, bo masz głowę spompowaną neoliberalną propagandą, natomiast twoje opinie nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Polityka społeczna to jest złożony system, bez znajomości danych i mechanizmów ciężko to pojąć, łatwe odpowiedzi dają ułudę zrozumienia, ale są nieprawdziwe. Wycinek świata przedstawiony w twoim poście po prostu nie istnieje, ale nie wierzę, że zadasz sobie trud by odkryć ten realny. Szukacie wrogów nie po tej stronie co trzeba.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2018, 10:54

istnieje możliwość, że żyjesz sobie Iks w Polsce A i dla ciebie to świat, który nie istnieje. zapewniam cię, że to nie tylko wycinek i niestety tak właśnie to wygląda.
askalon
Praktykant

Napisano: 15 lis 2018, 11:30

Moim zdaniem problemem jest to, że 500+ powstało jako odrębny program w próżni socjalnej. Tak jakby do tej pory nic nie było dla ludzi. Żadnych zasiłków rodzinnych, świadczeń rodzicielskich, becikowego, pomocy społecznej, obiadów w szkołach itp. Dodatkowo wsparcie z 500+ nie wlicza się jako dochód do innych świadczeń, więc następuje kumulacja. Ludziom nie opłaca się pracować, bo dochód z pracy jest wliczany do kryterium dochodowego. Jak kobieta ma iść do pracy i zarobić 1500 zł a przepadną przez to obiady w szkole dla dziecka, zasiłek rodzinny i 500+ na pierwsze dziecko, a z tych 1500 musi jeszcze opłacić dojazd do pracy i przedszkole, to naprawdę się nie opłaca. Ja rozumiem, że praca daje lepsze efekty dla społeczeństwa, ludzie płacą podatki i "nie wiszą" na pomocy społecznej, ale z pozycji jednostki? Zmęczenie, okropny szef, dzieci w świetlicy i jeszcze świadczenia zabierają. No to nad czym się tu zastanawiać?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 lis 2018, 11:48

askalon pisze:istnieje możliwość, że żyjesz sobie Iks w Polsce A i dla ciebie to świat, który nie istnieje. zapewniam cię, że to nie tylko wycinek i niestety tak właśnie to wygląda.
Odwrotnie. Ja żyję w Polsce C, w mieście zjedzonym przez balcerowiczowski kapitalizm, na rynku pracy zdewastowanym przez gloryfikowany przedsiębiorczyzm gdzie trzeba być elastycznym albo się zdycha. Natomiast hasła, że "patologia bierze socjal bo jej się nie chce pracować" to jest bzdura. I wystarczy w zasadzie sobie spojrzeć na wskaźnik bezrobocia żeby ten idiotyczny pogląd zweryfikować. Wystarczy też poczytać jakie zasiłku w jakich kwotach z jakiej okazji wypłaca nasze państwo- bo wiesz nie wszyscy ludzie mają dzieci, nie wszyscy mający dzieci mają dwójkę, nie każdy mający dwójkę nie pracuje, nie każdy nie pracujący robi to z lenistwa (bo w zasadzie badania wskazują, że "lenistwo" jest efektem biedy, a nie jej przyczyną) itd.
Zofia pisze:Zmęczenie, okropny szef, dzieci w świetlicy i jeszcze świadczenia zabierają. No to nad czym się tu zastanawiać?
Możnaby się zastanawiać, jakby ludzie w Polsce normalnie zarabiali, a myśmy raczej zawsze udawali, że niskie koszty pracy to jest jakiś sukces rządu. Nie był. No więc mamy tanie państwo z dykty i 500+ prze które się to wszystko jeszcze cudem nie zawaliło.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2018, 11:55

Iks pisze:No więc mamy tanie państwo z dykty i 500+ prze które się to wszystko jeszcze cudem nie zawaliło.
jeszcze to słowo klucz ...
askalon
Praktykant

Strona 5 z 11    [ Posty: 103 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x