Całego szkolenia nie przytoczę bo nie ma sensu ale sedno sprawy tkwi w definicji zobowiązań, która to definicja nie uległa żadnej zmianie. Zmianie uległo sformułowanie "do końca.../wg stanu...". Logika myślenia (przekonywująca jak dla mnie) została podana bardzo podobnie jak BDMB na tym forum. Skoro przykładowo decyzja na wypłatę zasiłku stałego/okresowego nigdy nie była podstawą do wykazywania zobowiązań (tylko zaangażowania) i nikt tego nie podważał to dlaczego nagle teraz taka rewolucja?
ale tak na chłopski rozum jak wystawisz decyzję, to musisz ją wyplacic czy nie musisz, może możesz jak Ci się zachce. 99% wystawionych decyzji kończy się wyplatą świadczenia. Jeżeli nie trzeba wykazywać zobowiązań z decyzji to po co je wykazywać pod listą wypłat? Szczególnie że listy wypłat do mnie trafiają w przeważnej większości w dzień wyplaty. Tez mi zobowiązanie. To już księgujcie lepiej 400/130 lub 400/101 będzie łatwiej i się tak nie namęczycie. Pozdrawiam
Definicja się nie zmieniła ale art. 3 ust. 1 pkt 20 ustawy o rachunkowości stanowi,że ilekroć w ustawie jest mowa o zobowiązaniach rozumie się przez to wynikający z przeszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie już posiadanych lub przyszłych aktywów jednostki. Wszelkie świadczenia przyznawane są decyzją administracyjną. Skutkiem decyzji administracyjnej jest powstanie uprawnienia dla strony. Skoro strona ma prawo do wypłaty świadczenia jest to dla niej należność, a dla organu zobowiązanie. Moim zdaniem świadczenie przyznane decyzją na określony w niej okres wyczerpuje znamiona definicji zobowiązania zawartej w ustawie o rachunkowości.
Odnośnie definicji zobowiązania - co znaczy obowiązek wykonania świadczenia?
W KSR 6 czytamy: Obowiązek wykonania świadczenia sprawia, że jednostka nie ma żadnej realnej możliwości niewykonania tego obowiązku.
Mając to na uwadze, jeżeli przyjmiemy jak pisze IlonkaKA, że skutkiem wydania decyzji ustalającej prawo do świadczeń, powstaje zobowiązanie czyli obowiązek wypłaty świadczenia np. w m-cu wrześniu to żadne przyszłe zdarzenia nie mogą spowodować, że jednostka nie wypłaci tego świadczenia pieniężnego. Z drugiej strony z ustawy wynika, że prawo do świadczenia wychowawczego może zostać w każdym momencie uchylone - czyli istnieją realne możliwości niewypłacenia świadczenia za wrzesień.
Tak więc wydanie decyzji ustalającej powoduje powstanie stosunku obligacyjnego z którego wynika, że jednostka będzie zobowiązana do wypłacenia świadczenia za wrzesień jeżeli do czasu nastania miesiąca września nie zostanie uchylone prawo do świadczenia wychowawczego. O tym czy osoba uprawniona zachowa prawo do świadczenia za wrzesień możemy się przekonać dopiero z nastaniem września i wtedy dopiero powstanie OBOWIĄZEK wypłaty świadczenia za wrzesień. Powstanie tego obowiązku zostaje potwierdzone przez sporządzenie listy wypłat.
a definicja z KC: Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien to świadczenie spełnić". czyli jak przyznamy decyzję na 18 m-cy, to moim zdaniem nijak to się ma do definicji zobowiązania, ponieważ gdyby tak było, to bez względu na sytuację, wierzyciel może żądać od nas zapłaty, mimo, że nie spełni w którymś miesiącu kryteriów. Poza tym, ta decyzja jest zobowiązaniem co miesiąc, bo w danym miesiącu można określić, czy należy wypłacić te pieniądze czy nie. poza tym, na drugie i kolejne dzieci zawsze się należy 500+, ale co, jak dzieci nagle zabiorą do domu dziecka, albo nie daj Boże dziecko umrze, to rodzic też ma prawo żądać wypłaty? Bo według definicji zobowiązania tak.
Możecie się spierać ile chcecie, ale prawda jest taka że jeżeli w RIO uczepią się księgowania zobowiązań z decyzji, a według mojej najlepszej wiedzy już się uczepili (przynajmniej na śląsku) to nic na to nie poradzicie. Będziemy księgować i koniec. Tak samo było z przychodami z FA, najpierw na 2, a teraz już nawet najbardziej uparci skarbnicy naciskają na przerobienie tego na 7. Ja osobiście uważam że nie ma to większego sensu.
Kkic, co masz na myśli pisząc, że już się uczepili na śląsku? Czy RIO zaczęło sugerować księgowanie zobowiązań i wykazywanie w Rb-28S? ...Bo dawno nie byłam na szkoleniu i jestem na etapie, że można księgować pod listą wypłat jeśli mamy taki zapis w polityce...