APEL dot. zmiany o terminie składania wniosków ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 22 cze 2017, 14:21

Pracownicy ZR, Fa i Św trzeba działać. Chcą wprowadzić przyjmowanie wniosków o zasiłki rodzinne od sierpnia tak jak to było przed laty, co zostało w końcu zmienione po naszych apelach i od 2009/2010 było przyjmowanie od września.
Jak oni to sobie wyobrażają??!!
1. Uczęszczanie dziecka do szkoły ponadgimnazjalnej czy jak to będzie ponadpodstawowej. Trzeba we wniosku odpowiednio wnioskować na świadczenia na takie dziecko czy to dojazdy czy też zamieszkiwanie poza miejscem zamieszkania, wyprawkę i przedłożyć odpowiednie zaświadczenie/oświadczenie bądź z systemu o kontynuowaniu nauki takiego dziecka. Czy będą to wiedzieć w sierpniu?? i przedłożą odpowiedni dokument??Albo będą składać wniosek w sierpniu i później drugi we wrześniu jak już dostanie się do szkoły ( podwójna praca i koszty). Z praktyki wiadomo, że często dopiero w połowie września wiedzą co dalej z nauką. W 500+ nie ma znaczenia czy dziecko się uczy czy też nie, bo świadczenie przysługuje do 18 r.ż,
2. Zadeklarowanie dochodu z gospodarstwa rolnego. Jak wiadomo Prezes GUS po 23 września ogłasza jaka jest stawka z ha na dany okres zasiłkowy. Nie załatwi się takiego wniosku bo będzie niekompletny i leży.( masakra dla ośrodków gminnych)
3. Jak wiemy z doświadczenia, obecnie u większości rodzin świadczeniobiorców następują zmiany dochodowe z miesiąca na miesiąc dochody rodziny się bardzo zmieniają, uzyskują i tracą zatrudnienie. Więc od momentu złożenia wniosku czy to lipiec czy nawet sierpień do momentu wykonania decyzji mija nawet 4 miesiące!!!! W tym czasie 2, 3 razy może się zmienić sytuacja finansowa rodziny i należy badać sytuacje rodziny od nowa i zmieniać decyzję, która nawet nie jest jeszcze realizowana. To jakiś absurd!!! To podwójne czy potrójne koszty no i czas. Wnioski od września a realizacja od listopada to już bolączka, a co dopiero od lipca czy sierpnia – dramat!!!
4. Lipiec i sierpień okresy urlopowe i wakacje i my pracownicy też mamy dzieci i chcemy spędzić urlop razem z dziećmi. Z doświadczenia wiemy, że w okresie składania wniosków pracujemy na „potrójnych obrotach” bo każdy chce złożyć szybko wniosek i mieć kontynuowane wypłaty świadczeń. I chcą wprowadzić składanie wniosków na ZR od lipca internetowo, (co żaden na 500+ w moim ośrodku nie był złożony poprawnie wiec trzeba wezwać osobę), a od sierpnia papierowo. Do 15 lipca jest jeszcze do zrobienia sprawozdawczość( miesięczna, kwartalna, zbiór centralny) Jeden pracownik jak zostanie ( bo drugi na urlopie) to będzie jakiś dramat. My też chcemy spokojnie spędzić urlopy, a nie z wyrzutami sumienia itp. Poza tym trzeba pamiętać że do końca października cały czas można składać wnioski na stary okres zasiłkowy. Ludzie, litości!!
Jeżeli chcą ujednolicić terminy składania wniosków, to niech ujednolicą składanie wniosków na ZR, ŚR i FA ale od września danego roku, dajcie nam odpocząć i spokojnie wykorzystać letni urlop!!! Poza tym rodzice dzieci w wieku ponadgimnazjalnym we wrześniu też już będą wiedzieli czy dziecko idzie czy nie dalej do szkoły, czy deklaracja dochodu z gospodarstwa rolnego. Powyższe punkty przemawiają za pozostawieniem miesiąca składnia wniosków na wszystkie świadczenia od września danego roku.
Poza tym chcą wprowadzić zmiany w art. 26 ustawy - Terminy wypłat: chcą uchylić art.26 ust.2 jakieś nieporozumienie!!! A co z zapotrzebowaniem sporządzanym do urzędu wojewódzkiego do 12 dnia każdego miesiąca?? Co, jak mi wpłynie wniosek około 25 dnia miesiąca, to zgodnie z art. 26 ust.1 wypłacić trzeba świadczenie do końca miesiąca w którym złożono wniosek!!????
Piszcie swoje zdanie.
Deston
Praktykant
Od: 22 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚR, ŚW

Napisano: 22 cze 2017, 15:21

gdzieś czytałam że od lipca będzie mozna elektronicznie składać wnioski...
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 22 cze 2017, 23:21

zgadzam się ze wszystkim co opisał(a) Deston.
Już brak mi sił aby to maglować... ten kraj nigdy nie będzie normalny. Zjechany system na każdym kroku. A w wiadomościach kogel-mogiel => jak to robimy dobrze Polakom, rodzinom, biedakom i bogaczom. Już nie mogę.
Jest taki zpierdziel za najniższą krajową, i w dodatku wakacje z babcią :( cały rok z babcią plus wakacje gratis. To jest właśnie polityka przeciw rodzinie. Nie mam kiedy spędzić czasu z dziećmi. W lipcu po.je...ne sprawozdania, od sierpnia przyjmowanie wniosków. KIEDY mam być na urlopie? i jeszcze ta śmieszna wypłata, którą nie wiem co najpierw połatać. :cry:
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 23:51

nie zagłębiam się w tematykę ale coś czuje że ich tam na górze już całkiem ...

żalenie się na tym forum niestety nic nie przeniesie poza chwilowa ulgą

na wszelkie inicjatywy proponuje adres do korespondencji: [email protected]
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 cze 2017, 8:49

Tak, tylko żeby taki "list" wysłało większość ośrodków, tzn. pracowników. Mam już taki "list" do ministerstwa, ale jeden jak pójdzie to zleją to, musi to być masowy napływ.Jak to zrobić??
To jest projekt zmiany ustawy, ale jak oni pracują po nocach,(wszystko dla Polek i Polaków) to może obudzimy się jutro i już będzie zaklepane i po ptakach. Wiecie, trzeba działać już.
Deston
Praktykant

Napisano: 23 cze 2017, 8:55

@ Deston, utworzyć gotowca w Wordzie i informować ośrodki (dzwonić/pisać) po czym wysyłać im gotowca celem przesłania przez nich gotowca wyżej.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 23 cze 2017, 9:36

Tak wnioski od lipca i sierpnia to porażka. Deston dobrze że podjęłaś temat , prześlij mi gotowca tego listu na priv. Zachęcam innych do włączenia się w akcję
Nefrete
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 9:25
Zajmuję się: SW

Napisano: 23 cze 2017, 9:37

heiland pisze:@ Deston, utworzyć gotowca w Wordzie i informować ośrodki (dzwonić/pisać) po czym wysyłać im gotowca celem przesłania przez nich gotowca wyżej.
jestem za, jak już Deston masz gotowca, to ja chętnie skorzystam i wyśle. Sama nie mam czasu na wymyślanie czegokolwiek, bo i tak szablony zawiadomień, wszczęć, decyzji nawet nie mam kiedy pozmieniać :/. A jest nas teraz 2 do wydawania decyzji z WSZYSTKIEGO; SR, FA i 500+, ZUSY, KRUSY i inne świrusy :x już nawet do tego stopnia mnie to wszystko wkurza (jeszcze ten wyzysk za najniższe wynagrodzenie), a osoba co była zatrudniona na 500 zmieniła stanowisko i od grudnia nie ma nowej, a my dostałyśmy jakiś śmieszny dodatek przez 3 miesiące za to że jego zadania chwilowo przejęłyśmy, teraz NIC :evil: Wiecznie ważniejsze inne rzeczy (imprezy :shock: !!!) Już nawet od tygodnia mam zamiar na piśmie zawnioskować o dodatek z wyrównaniem, ale nie mam kiedy napisać.
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 23 cze 2017, 9:49

Anavika podaj ośrodek to zadzwonie lub emaila
Deston
Praktykant

Napisano: 23 cze 2017, 9:51

Nefrete na priv ten co mi podawałaś rok temu, jak sie zmienił to daj znaka