Facet zakończył pracę w Niemczech i dostał zasiłek dla bezrobotnych. Wymeldował się. Przebywa w Polsce. Czy możemy dać rodzinne bez wysyłania papierów do ROPS? Art. 23a mówi o przebywaniu poza granicami.
tak, ten Pan w moim przypadku też był zameldowany w Polsce już ale zadzwoniłam do ROPSu kazali przekazać dokumenty, bo wg nich jest to traktowane jako aktywność zawodowa, ale jak chcesz, napisałam tylko jak było w przypadku, który miałam.
Może zachodzić koordynacja również w przypadkach zamieszkiwania aktualnie w Polsce jeżeli pobiera sie świadczenia związane z zagranicznym zatrudnieniem ( np chorobowe, macierzyńskie, renty )
Ok. Przekonaliście mnie.
Zawsze przy przekazaniu świeżego wniosku powoływałem się na art. 23a ust. 1, ale tutaj on jakoś nie pasuje - nie ma przebywania. Co radzicie?
Miałam identyczny przypadek jak Walery.
Wysyłałam do ROPS-u.
A powiedzcie mi, co robicie w sytuacji gdy przychodzi do Was babeczka i mówi, że do lutego 2017 r. pracowała za granicą (Holandii)i do lutego 2017 r. pobierała tam świadczenia na dzieci ..
Teraz obecnie mieszka w Polsce, zarejestrowana w Urzędzie Pracy, ojciec dzieci również..
Napisała mi oświadczenie, potwierdzające w/w fakty oraz dołączyła decyzje z Urzędu Pracy.