Świadczenie rodzicielskie matka świadczenie pielęgnacyjne oj - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 cze 2017, 13:06

Mam pytanie odnośnie ewentualnego zbiegu prawa do świadczenia rodzicielskiego oraz świadczenia pielęgnacyjnego.
Pani – panna w konkubinacie urodziła 20.02.2017r. dziecko, dziecko ma nazwisko ojca, wspólnie je wychowują. W związku z tym, że nigdzie nie pracuje i nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego pobiera świadczenie rodzicielskie. W czerwcu przyszła do nas z orzeczeniem Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności z którego wynika, że to dziecko ur. 20.02.2017r. zostało zaliczone do osób niepełnosprawnych
- niepełnosprawność od urodzenia
Ma również spełniony pkt 7 i 8, który kwalifikuje ją do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego.
W związku z tym, że ma na to samo dziecko przyznane świadczenie rodzicielskie a chce składać wniosek na świadczenie pielęgnacyjne – występuje zbieg prawa do świadczeń, bo ta sama osoba na to samo dziecko więc musi wybrać jedno świadczenie. Czy dobrze myślę?
A teraz gdyby ona dalej pobierała świadczenie rodzicielskie a konkubent – ojciec dziecka- złożyłby wniosek na świadczenie pielęgnacyjne czy by mógł? Nie pracuje wiec spełnione miałby przesłanki do przyznania świadczenia.
Czy wówczas nie byłoby zbiegu prawa do świadczeń? W końcu chodzi o to samo dziecko w rodzinie.
ewcik284
Praktykant
Od: 27 kwie 2017, 10:39
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 22 cze 2017, 13:25

Moim zdaniem ojciec może złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne.
Matka będzie mieć świadczenie rodzicielskie, a on świadczenie pielęgnacyjne.
Wg mnie nie ma zbiegu.

Może ktoś ma inne zdanie ? ;)
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 22 cze 2017, 13:46

Eswuszka pisze:Moim zdaniem ojciec może złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne.
Matka będzie mieć świadczenie rodzicielskie, a on świadczenie pielęgnacyjne.
Wg mnie nie ma zbiegu.

Może ktoś ma inne zdanie ? ;)
Ja mam inne zdanie
art. 17c ust.9 pkt 4
Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Tu nie ma ograniczenia do osoby pobierającej świadczenie pielęgnacyjne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x