Czy z rodziną/osobą w której nie ma od kilku lat dziecka/i (przebywają w rodzinie zastępczej) może pracować asystent rodziny? Raczej nie ma realnej możliwości powrotu dziecka do rodziny biologicznej ale padła propozycja przyznania ze względu na nieporadność życiową, co Wy na to?
Kiedyś ktoś z kontroli mi wyjaśniał że jak najbardziej - tylko mówiono też że jeśli asystent rodziny jest w tej rodzinie dłużej niż 1 rok to trzeba się zastanowić nad sensem pracy w tej rodzinie. I zrezygnować dopiero w tedy.
będzie to niezgodne z ustawą o wspieraniu rodziny, gdzie rola i zadania asystenta są jasno sprecyzowane
Możecie jedynie ryzykować, zależy kto i kiedy Was skontroluje...
no i radziłabym nie korzystać w takim wypadku z dotacji na zatrudnienie asystenta, bo u nas kontrola dotacji była bardzo szczegółowa - łącznie z przeglądaniem planów pracy AR z poszczególnymi rodzinami
Asystent Rodziny pracuje z rodziną biologiczną zmierzając do jej wzmocnienia i usamodzielnienia i ostatecznie pozostawienia w niej dzieci lub powrotu dzieci z pieczy zastępczej. Liczba rodzin z którymi pracuje nie może przekroczyć 15. Aktualnie asystent pracuje średnio z 10 rodzinami.
Około 360 asystentów pracuje w 220 gminach (na 314).
Nie wiem dlaczego praca z rodziną biologiczną z dziećmi w pieczy jest niezgodna z ustawą o pieczy?
a jeżeli rodzina to tylko matka? wg. mnie nie ma możliwości powrotu dziecka do jej domu, to osoba która nie radzi sobie sama ze sobą, nie powinna zostać matką, może mnie ktoś skrytykuje ale taka jest prawda, dziecko będac pod jej opieką doznało molestowania ze strony ówczesnego partnera, to nie jedyny powód umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej