Gdzieś usłyszałam że jest już przepis na to że nie wliczamy do dochodu świadczenia wychowawczego-tego nowego 1000zł na dziecko przy ustalaniu wysokości dochodu w pomocy społecznej?
Czy ktoś ma dziennik ustaw gdzie to jest?
Pani kierownik poinformowała mnie że gdzieś w przepisach o świadczeniach rodzinnych widziała zmianę do pomocy społecznej, że nie wliczamy tego świadczenia. Nie mogę znaleźć.
Bo dla mnie jak nie zapisali tego konkretnie że się nie wlicza - to wliczam. Dlatego pytam czy ktoś coś wie?
nie było żadnej zmiany poza tym chyba było by niesprawiedliwie w stosunku do pań, które mają zasiłki macierzyńskie i są one im wliczane do dochodu do pomocy społecznej. Pewnie twoja kierownika pomyliła ze świadczeniem wychowawczym "Rodzina 500+" które jest ciągle w konsultacjach
"Świadczenie rodzicielskie wlicza się do dochodu w innych systemach wsparcia rodzin, w szczególności przy ustalaniu prawa do świadczeń z pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego".
Świadczenie rodzicielskie nie jest świadczeniem socjalnym czyli wliczamy do dochodu.
Co innego stypendia szkolne i zasiłki szkolne - to jest świadczenia socjalne i nie wliczamy.