Świadczenie pielęgnacyjne a składki KRUS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 sty 2016, 21:24

Witam,
Moja sytuacja wygląda tak:
Posiadam małe gospodarstwo rolne. Od dnia przekazanie gospodarstwa przez rodziców odprowadzałam składki do KRUS. Po jakimś czasie podjęłam pracę zarobkową więc zawiesiłam odprowadzanie składek do KRUS ponieważ, pracodawca odprowadzała za mnie składki do ZUS. W trakcie zatrudnienia urodziłam dziecko, które jest niepełnosprawne. Z racji opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem zrezygnowałam z zatrudnienia i opiekuję się dzieckiem. Otrzymałam z OPS świadczenie pielęgnacyjne. Z tego tytułu gmina odprowadzała za mnie składki do ZUS. Kiedy upłynął okres 20 lat odprowadzania składek ZUS gmina zaprzestała ich odprowadzania, ponieważ jak mnie poinformowano jest to wystarczający okres do otrzymania ewentualnej renty lub emerytury w przyszłości. W tej chwili odprowadza tylko składka zdrowotną. Niedawno otrzymałam z KRUS pismo o obowiązku odprowadzania składek do KRUS. Proszę mi pomóc i podpowiedzieć, czy ten 20 letni okres ubezpieczenia w ZUS jest wystarczającym, żebym mogła w przyszłości otrzymać emeryturę lub rentę bez dalszego płacenia składek do KRUS? Czy winnam teraz kontynuować opłacanie składek do ZUS? . Moje dziecko za pół roku skończy 18 lat. A ja nie mam pewności co dalej z moimi składkami i moim ubezpieczeniem.
gosiak1

Napisano: 23 lut 2016, 21:07

Jezeli w dalszym ciągu pobierasz sp na dziecko zwróć sie do swojego osrodka o dalsze opłacanie składek na ubezpieczenie remerytalno-rentowe. Obecnie wymagany jest okres 25 lat. W KRUS natomiast złóz oświadczenie , że w związku z pobieraniem śp nie prowadzisz i nie pracujesz w gospodarstwie. Nie wiem czy to wystarczy. Być może do zwolnienia konieczne będzie podleganie pod ubezpieczenie w ZUS.
graszka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x