Jak archiwizujecie świadczenia rodzinne?
Okresami świadczeniowymi ?
Prowadzę imienne teczki dla każdego interesanta czy może być porostu zarchiwizowane alfabetycznie?
Czy niszczysz te staRsze niż 2010/2011? Ja już głupije, chcę zniszczyć akt ponad 10-letnie, ale ludzie piszą o uchylaniu decyzji z 2009 czy 2004 roku w związku z koordynacją.
bez przesady az takich zaleglosci w koordynacji nie mamy ja niszcze co roku te u których mineło już 10 lat skoro mamy obowiązek przechowywawać je 10 lat
Pytania:
1. A ile okresów świadczeniowych / zasiłkowych macie w teczce?
2. Czy sygnatura akt B10 oznacza iż od zarchiwizowania teczki ona 10 lat musi być w archiwum?
3. Czy jeżeli jest właśnie sygnatura B10 w instrukcji kancelaryjnej ośrodka to musimy mieć dostęp do 10 okresów zasiłkowych wstecz?
Mamy w dziale inne zdanie i chce się upewnić.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
1. Mamy teczkę świadczeniobiorcy. I wszystkie okresy w niej. No chyba, że jest np dwa lata przerwy to ma zakładaną nową.
2. B10 tzn., że po 10 latach może być zniszczona. Ale do archiwum oddać musisz. W naszym nie ma miejsca więc trzymam wszystko u siebie i dopiero jak coś się zwolni to oddaję. Zdarza się też, że mam na stanie teczki, które już powinny być wybrakowane dlatego archiwista przyjmuje ale od razu (po ogarnięciu swoich procedur) przeznacza do zniszczenia.
3. Tak, musicie mieć dostęp. Jeśli jest już w archiwum to można poprzez specjalny wniosek wypożyczyć akta.
wiem, że to zabrzmi co najmniej dziwnie, ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego zacząć, ja mam zbiorcze teczki świadczeniobiorców, mam np panią Kowalską i tam wnioski o zr śp, żp.
a czy ktoś mógłby napisać jak się zabrać do archiwizacji? nigdy tego nie robiłam i nie wiem jak to ma wyglądać? krok po kroku? wszystkie informacje cenne....