art. 5 ust. 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 mar 2015, 14:07

Osoba przerwała urlop wychowawczy i 20.01.2015 r. wróciła do pracy.
Uchyliłam dodatek i poprosiłam o dostarczenie zaświadczenia o dochodzie za miesiąc luty 2015 r.

Dziś doliczyłam dochód uzyskany do dochodu rodziny i kryterium zostało przekroczone ale kwota tego przekroczenia nie jest większa niż 77 zł, czyli mogę zastosować art. 5 ust. 3.

Wydrukowałam ponowne przeliczenie dochodów rodziny i zaznaczyłam na tym wydruku skorzystanie z art. 5 ust. 3.

Zastanawiam się czy powinnam napisać stronie jakąś informację o tym.
Czy może wystarczy że zadzwonię. Czy z tej rozmowy zrobić notatkę?

Jak praktykujecie u Was.
Ana :)

Napisano: 05 mar 2015, 16:00

Zacytuj pięknie w decyzji artykuł i opisz co i jak bo gdyby w następnym okresie przekraczało minimalnie i by sie czasami osoba pluła, że jej sie należy to wtedy jej przypomnisz jak było i co miała napisane :) my piszemy jakby co:)
Urzędnik

Napisano: 05 mar 2015, 17:21

Osoba ma już wydaną decyzję przyznającą ZR (na początku okresu 2014/2015) teraz zgłosiła dochód uzyskany (po zakończeniu urlopu wychowawczego).

Po doliczeniu go do dochodu rodziny kryterium przekracza (nie więcej jednak niż 77,00 zł a w poprzednim okresie pobierała ZR i mieściła się normalnie w kryterium dochodowym) teraz można by zastosować warunkowe przekroczenie na postawie art. 5 ust. 3 ustawy.

Co zrobić?

1. Wydrukować tylko ponowne przeliczenie, w nawiasie obok nowo wyliczonego dochodu dopisać ręcznie (art. 5 ust. 3) i wpiąć do akt?
2. Dodatkowo powiadomić stronę (pismem, telefonicznie)?
3. Zmienić decyzję i przyznać na nowo z zaznaczeniem w podstawie prawnej i opisać w uzasadnieniu o przyznaniu z art. 5 ust. 3 ustawy?
Ana :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x