I DON'T KNOW - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 mar 2015, 14:19

PLEASE!!!!

o pomoc

mam głupią sprawę i nie wiem jak to wyliczyć chyba z matmy leże

mam wniosek o JZ
dochody
Pani miała w 2013 roku utrate i uzysk i Pan takze utrata i zusyk w 2013

oboje zapłacili łaczny podatek 1757 zł

umiem oczywiscie wyliczyc jaki był udział procentowy proporcjonalnie meza i zony
ale nie wiem jak wyliczyc dochod gdy były utraty , uzyski i do tego jeszcze jakis podatek jest 1757 a nie zero !

jak to zrobic ?
bo dochodu utraconego nie uwzgledniam ufff i tu dobrze
dchod uzyskany w roku 2013 dziele na liczbe mies. ale jak to wszytsko podejmowac aby wyjsc na własciwa kwote?
sarah

Napisano: 05 mar 2015, 14:32

Ja bym poprosiła o świadectwa pracy, PITy 11 i umowy o pracę. Zaświadczenia z US za 2013 rok wzięłabym oddzielnie (dla męża i żony), aby był podatek oddzielnie. Wtedy na Picie 11 byłby wpisany dochód, który utraciłabym, a podatek wyliczyłabym proporcjonalnie (cały dochód do całego podatku oraz utracony dochód do x, z tego wyliczany x (podatek utracony). I wtedy od dochodu całego na zaświadczeniu z Us odejmuję dochód z PIT 11, podatki i składki (składki zdrowotne też widać miesięcznie na zaświadczeniu z ZUSu, więc wiadomo jakie opłacone były z Zakładu Pracy, gdzie człowiek już nie pracuje. Ja tak zrobiłam, mam nadzieje, że dobrze.
ja:)

Napisano: 05 mar 2015, 15:33

dziekuje za długa wypowiedz nie kazdemu tu sie chce.
wziełam wszytskie umowy swiadectwa i pity dochody oczywiscie mam i zaswiadczenia z us sa oddzielnie ale wskazane ze podatek łaczny dla obojga małzonków
sarah

Napisano: 05 mar 2015, 16:15

ja:) wskazała Ci już tryb- musisz teraz przy pomocy proporcji przypisać odpowiednią część podatku należnego do poszczególnych źródeł dochodu. Potem część utraconą pominiesz, zostanie Ci tylko to co trzeba.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x