Czy mógłby ktos powiedzieć krok po kroku jak wy postępujecie w sprawach o roszczenia alim. wytaczacie powództwa na rzecz obywateli? Kierownik kazał mi to robić a ja nie mam zielonego pojęcia jak za tro sie zabrać?
Nie wytaczamy. Jeżeli zabierzemy rodzicom dłużnika część emerytury - przyjdą do ops po pomoc. czy ma to sens? Większość rodzin dłużników \"ledwo przędzie\".
Może Ci pomoże cytat ze strony sejmu: Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 23997.
\"Prawo wytoczenia powództwa alimentacyjnego na rzecz obywateli przysługuje kierownikowi ośrodka pomocy społecznej. Właściwy do rozpatrzenia powództwa jest sąd powszechny.
Celem wprowadzenia możliwości wytaczania powództwa na rzecz obywateli jest ochrona ich praw w przypadku, gdy osoby te znajdują się w trudnej sytuacji rodzinnej, zdrowotnej czy dochodowej, o czym organ właściwy posiada informacje w związku z prowadzonym przez siebie postępowaniem, ale z różnych powodów nie są w stanie same dochodzić swoich słusznych interesów (np. nieporadność, choroba, brak należytego prowadzenia spraw przez przedstawiciela osoby małoletniej, presja społeczna). W pierwszej kolejności organ właściwy powinien pouczyć osobę zainteresowaną o możliwości zwrócenia się przez nią do sądu o uchylenie lub zmianę dotychczasowego orzeczenia w sprawie alimentów albo o zasądzenie alimentów od osób zobowiązanych do alimentacji w dalszej kolejności.
Należy podkreślić, że w przypadku wytoczenia powództwa na rzecz obywatela przez organ właściwy wierzyciela lub dłużnika rozstrzygnięcie sprawy przez sąd odbywa się za zgodą osoby, na rzecz której zostało wytoczone powództwo.
W opinii Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej organ właściwy wierzyciela lub organ właściwy dłużnika powinien korzystać z uprawnień przewidzianych w art. 7 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w szczególnie uzasadnionych przypadkach. W szczególności przy podejmowaniu decyzji o wytoczeniu powództwa przeciw dziadkom osoby uprawnionej do alimentów powinny zostać wzięte pod uwagę sytuacja rodzinna, dochodowa i zdrowotna zarówno osoby uprawnionej do alimentów, jak i jej dziadków, a także to, czy dziadkowie dobrowolnie wywiązują się ze swojego obowiązku alimentacyjnego (np. pomoc finansowa lub rzeczowa, sprawowanie opieki)\".
Nie wiem czy dobrze myśle ale np. Jesli jestem OWW to po pierwsze wierzycielka musi podać we wniosku dane osoby od której moglibymy te należności sciągać. A problem tkwi w tym ze wierzycielki nie podają nikogo tylko dłużników. Przecież musze wiedzieć od kogo ściągąć. Jak jest u was pisza wam?
\"Skoro zatem skarżąca chce skorzystać ze wsparcia państwa z funduszu alimentacyjnego, musi spełnić wszystkie wymogi określone w ustawie i przepisach wykonawczych do tej ustawy. Brak przedłożenia wymaganych danych dotyczących rodziców skarżącej obligował zatem organ do wezwania skarżącej do ich uzupełnienia, a ich nieprzedłożenie w wyznaczonym terminie upoważniało organ do wydania decyzji o pozostawieniu wniosku strony skarżącej bez rozpoznania, o czym skarżąca była pouczona w wezwaniu.\"