Art. 99. Żebrzę o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 lip 2016, 21:32

Powiedzmy, że Kowalski w styczniu i w lutym dostawał zasiłku stałego 500 zł i emerytury 800 zł. Pracownik socjalny pisze do ZUS-u o zwrot pieniędzy (art. 99). Ile ZUS wypłaci Kowalskiemu w marcu? W sumie ZUS musi Kowalskiemu ściągnąć z emerytury 1000 zł (2 x 500). Ale on ma emerytury 800 zł, więc mniej niż 1000 zł. Więc ZUS rozbije mu to na „raty” i wypłaci mu emerytury w marcu 300 zł i w kwietniu 300 zł? 800 – 500 = 300. Czy też w marcu nic mu nie wypłacą, a w kwietniu 600 zł?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2016, 9:03

Ale to jest pytanie do ZUSu.
Mieliśmy zwroty z kilku ZUSów- każdy to robił po swojemu.
Karrrrrina

Napisano: 29 lip 2016, 11:30

Mam kobietę ma 91 lat mieszka sama wymaga opieki. Posiada dzieci zamieszkałe w innych gminach.
Nikt z rodziny nie chce się matką zaopiekować wręcz są ataki telefony do naszego ops,ze to my mamy zająć się ich matką/babcią/ usłyszałam od jednej krewnej,ze od tego jet"opieka społeczna''
Wystosowaliśmy wnioski o przeprowadzenie wywiadów do ops tam gdzie zamieszkują krewni i zamierzamy złożyć wniosek do Prokuratury.
Czy wystarczy wniosek czy jeszcze coś możemy dosłać, a jak jest w innych ośrodkach podzielcie się.
Pytanie

Napisano: 29 lip 2016, 16:32

Karrrrrina pisze:Ale to jest pytanie do ZUSu.
Mieliśmy zwroty z kilku ZUSów- każdy to robił po swojemu.
Myślałem, że jest jakaś jedna procedura i dlatego pytałem. Dzięki :)
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2016, 11:14

samotny anioł pisze:Powiedzmy, że Kowalski w styczniu i w lutym dostawał zasiłku stałego 500 zł i emerytury 800 zł. Pracownik socjalny pisze do ZUS-u o zwrot pieniędzy (art. 99). Ile ZUS wypłaci Kowalskiemu w marcu? W sumie ZUS musi Kowalskiemu ściągnąć z emerytury 1000 zł (2 x 500). Ale on ma emerytury 800 zł, więc mniej niż 1000 zł. Więc ZUS rozbije mu to na „raty” i wypłaci mu emerytury w marcu 300 zł i w kwietniu 300 zł? 800 – 500 = 300. Czy też w marcu nic mu nie wypłacą, a w kwietniu 600 zł?

ale w styczniu gdy Kowalski wziął z ZUS 800 złociszów to przemilczał, w lutym też cicho siedział a majac 800 zł nie kwalifikował się do zasiłku stałego, czyli krótko mówiac nie należał mu się i jest to swiadczenie nienależnie pobrane, jest jeszcze taka opcja ze Kowalski mógł dostac to w formie wyrównania czyli w miesiacu luty pobrał łacznie z kwotą za styczen 1600 zł i śmiało mógł zwrócić kwotę tysiaca złotych i pozosrtało mu 600.-. prawdą jest też że ZUS daje formularz do wypełnienia ubiegajacemu się o świadczenie czy pobiera jakies świadczenia z innych żródeł i tam Pan Kowalski powinien napisać ze pobiera zasiłek stały z ops ale pewnie tego nie napisał, i jeszcze jedna sprawa; ZUS nie potraci Kowalskiemu nic z jego świadczenia bo nie ma podstawy prawnej do tego,on nie jest ZUSowi nic winien to teraz ośrodek pomocy winien wszcząć postepowanie o zwrot świadczenia nienależnie pobranego od Kowalskiego, jesli Kowalski bedzie się upierał to nawet komornika mozna mu na plecy wsadzic i będzie ściągał bo jest juz z czego
Nie jestem pracownikiem ZUS, pracuję w pomocy społecznej
pozdrawiam
szara mysz

Napisano: 01 sie 2016, 16:16

Ale nie rozumiem dlaczego ZUS nie potrąci Kowalskiemu nic z jego świadczenia? W art. 99 pisze, że to ZUS przelewa na konto OPS kwotę zasiłku z pomocy społecznej. A z tego co Ty piszesz wynikałoby, że to Kowalski ma przelać pieniądze na konto OPS. No więc jak to jest?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2016, 19:12

Wynika z tego, że to OPS powinien ściągać z Kowalskiego, a nie ZUS.
Zapraszam na moją witrynę tabex
Michalkos75
Praktykant
Od: 01 sie 2016, 19:07
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.rzuce-palenie.pl

Napisano: 02 sie 2016, 11:34

samotny anioł pisze:Ale nie rozumiem dlaczego ZUS nie potrąci Kowalskiemu nic z jego świadczenia? W art. 99 pisze, że to ZUS przelewa na konto OPS kwotę zasiłku z pomocy społecznej. A z tego co Ty piszesz wynikałoby, że to Kowalski ma przelać pieniądze na konto OPS. No więc jak to jest?

Gdyby Kowalski wypełniając formularz w ZUSie wstawił ze pobiera świadczenie w formie zasiłku stałego z pomocy społecznej, to ZUS wchodzi w porozumienie z Ośrodkiem Pomocy i potrąciłby z nabytego świadczenia emerytalno-rentowego kwote nadebraną z pomocy i przekazał na konto Ośrodka Pomocy, ale akoro przysłowiowy Kowalski przemilczał ten fakt, to ZUS nie wiedział i mu nic nie potrąci bo Kowalski nie ZUSowi jest winien tylko Ośrodkowi Pomocy, ZUS potrącił by gdyby miał postanowienie sądowe lub zobowiazanie komornicze, i w tym przypadku że Kowalski nadebrał kwote z Ośrodka Pomocy to Ośrodek musi dochodzic zwrotu świadczen nienależnie pobranych przez Kowalskiego
czy jasne????
a jeśli nie jasne to ja jaśniej nie potrafie
szara mysz

Napisano: 02 sie 2016, 16:15

Jasne jak słońce :) Śliczne dzięki za wyjaśnienie i za cierpliwość do takiej tępej dzidy jak ja :D
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x