Jest taka piękna ustawa w necie o uchodźcach , .........weź, wydrukuj i sobie poczytaj tak jak zrobiłam to ja kiedy 2 tygodnie temu spadli na mnie niespodziewanie. Tam masz wszystko a nie tylko czekać na gotowe rozwiązania
No to teraz się wku....łam. ja imam zmienić zawód a nie ten leń śmierdzący zresztą nie jeden na tym forum!
Z 10 lat temu spadli na mnie repatrianci. Nie było wtedy takiej bazy wiedzowej w necie jak jest teraz. Siedziałam 3 dni nad przepisami: a czy sami przyjechali, a czy na zaproszenie kogoś, a czy na zaproszenie gminy, Co im przysługuje( nienawidzę słowa należy) w każdym przypadku bo każdy jest inny....... i dałam rade a nie O! uchodźcy o! zapytam O! chamy nie pomogli.
Siedzę na forum od lat i widzę powtarzające się te same proste wynikające wprost z ustawy pytania. Nawet się nie pofatygują przeszukać forum. Maja w d... głęboko. Po co się wysilać.
Trzymaj fason Wredna1 bo moim zdaniem masz rację nie dając się wykorzystywać, uchodźcy to jest teraz jedna z pilniejszych kwestii spoecznych i pracownicy socjalni muszą mieć przyspieszone "kursy" tznprzyswojenie wiadomości na temat podstaw ustawowych.
To rzeczywiście budzi rozgoryczenie zwlaszcza wśród starszych pracowników socjalnych, bo każdy sam musi na bieżąco przyswajać i wdrażać przyswojoną wiedzę.
Mlodsi powinni z taką wiedzą przychodiś do ośrodków, a jak nie to maja od tego zwierzchchników, którzy o to mają zadbać bo od tego są.
A wysluchanie starszej koleżanki ktora sztorcuje za brak podstawowej wiedzy powinno się przyjąć z pokorą i ładnie poprosić jak śpieszno czy brak czasu, a nie jeszcze dokopać.
Wiem, że za chwilę zrzucą mnie do HP, ale Wredna1 jak my ( czyli starsi) naszym młodszym koleżankom tego nie uświadomimy, że w pomocy społecznej drogi na skróty nie ma ( lub nie powinno być bo efekt jest odwrotny do zamierzonego) to komunikacja będzie nadal zaburzona, a konflikt pokoleń bedzie narastal zamiast wzajemnego szacunku.
Pozdrawiam Ciebie Wredna1 oraz Koleżanki i Kolegow PS