AS B1 a dofinansowanie do sprzętu w barierach - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 mar 2016, 9:45

Hej,
u mnie w PCPR odkąd jest AS nie było dofinansowania do zestawów komputerowych z barier, w tym roku sama proponuję zasady dofinansowań i mam problem czy rzeczywiście nie mogę dofinansować komputera ludziom, którzy nie kwalifikują mi się do AS. W warunkach jest, że można dofinansowywać tylko osobą, które mają problemy z oczami lub górnymi kończynami, a ja mam kilkoro dzieci, które mają autyzm i nie kwalifikują mi się do AS.
Jak jest u Was?
Proszę o jakaś podpowiedź
olo
Stażysta
Od: 03 mar 2016, 15:52
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 10:38

Dofinansowujemy w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się. Dla dzieci z głębokim autyzmem są nawet specjalne komunikatory. Poza tym wszystkim innym wnioskodawcom, którzy nie łapią się do ASa także dajmey w ramach likwidacji barier:)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 15 mar 2016, 11:36

a w jakiej kwocie dofinansowujecie?? macie jakieś ograniczenia?? czy 95% jak w rozporządzeniu?? :)
pcprkolb

Napisano: 15 mar 2016, 12:32

Ustalamy limity. Jak będzie w tym roku jeszcze nie wiem.
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 15 mar 2016, 12:57

prosze o pomoc czy w ramach obszaru B1 aktywny samorzad można dofinansować telefon dla osoby niewidomej ??
Adriana

Napisano: 15 mar 2016, 15:09

Można. Są takie specjalne telefony z dodatkowymi opcjami dla osób niewidomych. Powiedz tylko, żeby zwróciła uwagę ta osoba, czy o nic więcej nie chce wnioskować, bo przez kolejne trzy lata będzie wyłączona z tego obszaru.
PCPR

Napisano: 15 mar 2016, 15:18

NO właśnie teraz nie wiadomo czy można dofinansować telefon. W kierunkach na 2016 definiują sprzęt elektroniczny jako "komputer (stacjonarny lub mobilny) oraz/lub współpracujące z nim urządzenia (czy telefon takim jest?) i dedykowane oprogramowanie." Kiedyś dawaliśmy dof. do telefonu ale wtedy definicja sprzętu elektronicznego była bardzo ogólna.
lena15

Napisano: 15 mar 2016, 15:33

Wczytajcie się proszę w tą definicję i napiszcie co myślicie. Też mamy osobę niewidomą, która chce telefon i tak się zastanawiamy czy możemy to dać z B1.
Nie bardzo rozumiem też te okresy karencji.. czy w tym roku osoba może równocześnie korzystać z AS B1 i z barier w komunikowaniu czy karencja trzech lat dotyczy także zadań algorytmowych? jeśli ktoś korzystał z barier czy może korzystać z B1 i odwrotnie? W kierunkach piszą że karencja dotyczy wskazanych zadań (tylko tych z AS?).
lena15

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x