Napisano: 09 paź 2015, 8:07
Mam odpowiedź od PFRON:
1. Zgodnie z rozdziałem II ust. 2 dokumentu pn. „Zasady (…)”, podstawą podjęcia decyzji w sprawie przyznania osobie niepełnosprawnej dofinansowania są informacje aktualne na dzień złożenia wniosku, z wyjątkiem wniosków wnioskodawców zobowiązanych do uzupełnienia lub korekty danych - w tym przypadku podstawą podjęcia decyzji w sprawie przyznania dofinansowania są informacje aktualne na dzień uzupełnienia wniosku. Oznacza to, że Wnioskodawca może złożyć wniosek bez orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, a następnie – po wezwaniu Realizatora programu uzupełnić ten wniosek o potrzebne orzeczenie.
2. Zgodnie z rozdziałem X ust. 2 programu oraz rozdziałem I ust. 4 dokumentu pn. „Zasady (…)”, Realizator programu ma prawo podjęcia decyzji o przywróceniu wnioskodawcy określonego terminu (np. terminu przyjęcia wniosku). Ubiegając się o przywrócenie terminu, wnioskodawca zobowiązany jest opisać i udokumentować przyczyny uchybienia terminu – w tym przypadku brak orzeczenia (i posiedzeń komisji) byłby uzasadnieniem wniosku o przywrócenie terminu na złożenie wniosku.