W "Kierunkach..." jest zapis, że dodatek nie przysługuje, jeśli student: "...zmieniając kierunek lub szkołę/uczelnię, ponownie rozpoczyna naukę od poziomu (semestr/półrocze) objętego uprzednio dofinansowaniem ze środków PFRON", czyli - jeśli studiował np pedagogikę na I roku i zrezygnował z tego kierunku, a w kolejnym roku rozpoczął filologię angielską, to już nie może dostać dodatku?
mnie się wydaje, że chodzi o to, gdyby ww. student rozpoczął znowu coś związanego z pedagogiką? Ludzie, obsługujący program AS piszcie swoje sugestie, dzielcie się z nami spostrzeżenami, bo ja na ten przykłąd nie mam z kim.
Moim zdaniem tu chodzi o rozpoczęcie nauki na tym samym etapie kształcenia, na który student juz dostał wcześniej dofinansowanie, czyli np.miał dofinansowanie do I semestru I roku pedagogiki, były to studia I stopnia. A w kolejnym naborze wniosków złozył wniosek o dofinansowanie do I semestru I roku studiów I stopnia, tyle że na kierunku anglistyka.W związku z tym rozpoczyna naukę od tego samego poziomu, na który otrzymał juz pieniądze, w związku z tym dodatek nie będzie przysługiwał.
Lili masz rację, przemyśłalam, raz jeszcze przeczytałam. Nie taki głupi to pomysł ze strony zarządu, że wymyślili taki zapis. Przynajmniej nie będzie "wiecznych" studentów. Mnie kwestia tej kwoty nurtuje. jak sprawdzac dochód osób, bierzecie od nich PITy? zaświadczenia o zarobkach z pracy z PUP?
zaświadczenia z pracy itp za poprzedni kwartał, czyli teraz za X, XI i XII. Ja się zastanawiam z tym wkładem własnym od pracujących? Np Wnioskodawca pracuje na umowę zlecenie, miesięcznie otrzymuje 500 zł, rodzice zarabiają np, po 2000 zł. Łącznie mają dochód 4500 po przeliczeniu na jedną osobę miesięcznie 1500 zł. To należy wnieść wkład własny?
Majka101, przy wyliczaniu, czy zatrudniony wnioskodawca ma obowiązek wniesienia wkładu własnego decyduje wysokość miesięcznego dochodu wnioskodawcy, czyli nie bierzesz pod uwagę ile wynosi dochód na osobę w rodzinie wnioskodawcy. Nas interesuje tylko dochód, jaki osiągnął wnioskodawca. Ja planuję żądać od zatrudnionych wnioskodawców zaświadczenia wystawionego przez pracodawcę z informacją o średniomiesięcznym dochodzie z tytułu zatrudnienia. Oczywiście dochód netto.
Spójrzcie na definicję przeciętnego miesięcznego dochodu wnioskodawcy przypadający na osobę w rodzinie - ma to być za kwartał a nie za rok ( to po co wam PIT)i nie pisze nic w przypadku zatrudnienia i wkładu własnego, że to ma być przeciętny dochód z tyt. zatrudnienia Wnioskodawcy jak to było w zeszłym roku , a mowa o gospodarstwie domowym. Takie to wszystko nie jednoznaczne.
Faktycznie teraz jest gospodarstwo domowe:
"Z wniesienia udziału własnego w kosztach czesnego zwolniony jest wnioskodawca:
- który zatrudnienie rozpoczął w 2016 roku, albo
- którego przeciętny miesięczny dochód w gospodarstwie domowym nie przekracza kwoty 583 zł (netto) na osobę."