RZ na starych zasadach a zmiana podstawy - Stare tematy

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 08 paź 2015, 21:54

Czy w związku ze zmianą podstawy od października br. zmieniacie wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych, które zostały na starych zasadach i nie przeszły na ustawę o pieczy zastępczej?
Magdalenata

Napisano: 09 paź 2015, 7:35

Nie zmieniamy, gdyż w rozporządzeniu "zapomnieli" dodać, iż tyczy się ta kwota podstawy również do rodzin zastępczych, które otrzymują pomoc na zasadach dotychczasowych.
barbareczka

Napisano: 09 paź 2015, 7:45

Napisałam, bo bardzo się zdziwiłam...dostałam decyzję (w ramach porozumień) z innego powiatu i zmienili wysokość świadczenia od 01 października licząc od postawu 1722 zł
Dzięki barbareczka
A czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć w tym zakresie?
Magdalenata

Napisano: 09 paź 2015, 7:57

no to niezły hit !!!
TOMASZ6

Napisano: 09 paź 2015, 9:50

Nie zmieniamy.
Aga1

Napisano: 09 paź 2015, 10:01

barbareczka pisze:Nie zmieniamy, gdyż w rozporządzeniu "zapomnieli" dodać, iż tyczy się ta kwota podstawy również do rodzin zastępczych, które otrzymują pomoc na zasadach dotychczasowych.
Nie zapomnieli...
Przepisy przyznające pomoc dla rodzin zastępczych na starych zasadach zostały uchylone, nie ma ich przecież w ustawie... Nie można zmienić coś, co nie istnieje...
Dlatego jest taki problem jeśli chodzi o naliczanie wysokości i odejmowanie 50% dochodu dziecka... Mogli uchylić w ustawie o pieczy artykuły mówiące o tym, ale nie mogli uchylić w ustawie o pomocy społecznej, bo nie można uchylić co już zostało uchylone nie ma tego w obowiązujących przepisach...

Zmiana podstawy dotyczy obowiązujących przepisów.
mopsinek

Napisano: 09 paź 2015, 10:02

Acha... i oczywiście nie zmieniamy decyzji...
mopsinek

Napisano: 14 paź 2015, 12:49

Potwierdzam - nie zmieniamy. Dostałam odpowiedź z ministerstwa.
Rodziny na "starych zasadach" i pełnoletni wychowankowie "na starych zasadach" nadal podstawa 1647zł.
Przyznali, że wezmą to pod uwagę przy kolejnej nowelizacji ustawy ;-)
lalala

Napisano: 15 paź 2015, 8:07

"lalala" mogłabyś udostępnić tę odpowiedź z Ministerstwa? Wielu z nas tutaj na forum chciałoby mieć tzw. podkładkę :)
barbareczka

Napisano: 15 paź 2015, 8:12

Także proszę o taka interpretację.
Dzięki.
pcpr-pcpr

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x