AS OB zad.1 - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 kwie 2016, 21:51

Witam. Co myślicie o dofinasowaniu instrumentu muzycznego dla niewidomego chłopca, który ma talent muzyczny? Podstawówka. Laptop z oprogramowaniem posiada a chce linijkę brajlowską , drukarkę brajlowską i pianino z oprogramowaniem muzycznym dla niewidomych. Szkolenie z oprogramowania i urządzeń z nastawieniem na naukę nut w brajlu??
erick

Napisano: 11 kwie 2016, 9:17

w ramach obszaru B1 możliwe dofinansowanie jest tylko i wyłącznie sprzętu komputerowego oraz/lub urządzeń z nimi współpracujących oraz oprogramowanie - wynika to z regułki sprzętu elektronicznego
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 12 kwie 2016, 7:56

Fajna sprawa. Napisz zapytanie do PFRONu. Ja bym się nie poddała :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 12 kwie 2016, 8:53

Witam
a co Wy na to że w ramach tego zadania może otrzymać dofinansowanie osoba dorosła ze znacznym stopniem niepełnosprawności i nie musi przedstawiać zaświadczenia lekarskiego, u mnie wczoraj złożył wniosek wnioskodawca, który ma znaczny ze względu na dysfunkcję narządu wzroku i nawet okularów nie nosi (przypuszczam że nosi szkła kontaktowe) oczywiście wnioskuje o laptop i teraz moje pytanie czy możemy żądać dodatkowo zaświadczeń lekarskich?
ewaa

Napisano: 12 kwie 2016, 9:39

z tego co pamiętam, jak ktoś ma stopień znaczny z tytułu wzroku, w tym obszarze, nie musi dołączać zaświadczenia lekarskiego, ponieważ jego niepełnosprawność została określona już w orzeczeniu; zaświadczenie lekarskie było wymagane w przypadkach, kiedy ktoś miał dysfunkcje wzroku ale nie wynikała ona z orzeczenia (nie było symbolu O);

oczywiście, jeśli macie w swoich dodatkowych zasadach lub z opracowanych i przyjętych wzorów wniosków na ten rok wynika, że wnioskodawca musi dostarczyć zaśw. lekarskie no to musi być, tylko zastanów się co Ci to da, jeśli z treści programu wynika, że Twój wnioskodawca spełnia wymogi formalne programu

a i jeszcze jedno, to że ktoś nie nosi okularów, to nie znaczy, że nie ma problemów ze wzrokiem, może mu nie pomagają i nie ma sensu aby kupował szkła za paręset złotych
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 12 kwie 2016, 10:09

Nie wiem jak większość z Was ale ja mam mieszane odczucia co do określonych w orzeczeniach stopni niepełnosprawności a nawet wystawionych zaświadczeń lekarskich podczas weryfikacji przez eksperta w poprzednich latach (np C1 przy wózku z ponad standardowym wyposażeniem) okazywało się że wnioskodawca nie może udokumentować dysfunkcji kończyn górnych, a co do sprzętu komputerowego - laptop to jak dla mnie nie jest on sprzętem niezbędnym pomijając oczywiście niewidomych ale to już inna kwestia
ewaa

Napisano: 19 kwie 2016, 21:17

Zakupy w tym laptopy sprzęt komputerowy musza ze środków pfron musza być kupione z zachowaniem podstawowej zasady finansów publicznych. To znaczy jezeli osoba niedowidzącą nie przedstawi we wniosku uzasadnienia drogiego sprzętu to go nie dostanie. Dofinasowanie dostanie do standardowego laptopa do pracy tzw. Biurowej 2tys. a nie do gier za 8 tys. "bo sie należy". Chyba, ze wnioskodawca a jest studentem grafiki komputerowej lub architektury lub taki drogi sprzęt jest mu niezbędny do wykonywanej pracy. Wtedy można sie zastanowić o zasadności wyższego dofinansowania. Sam tak ze uczy sie lub pracuje i jest osoba z niepelnosprawnością O nie daje mu gwarancji wysokiego dofinasowania. Oddzielnie dofinansowujemy oprogramowanie co znacząco podwyższy cenę laptopa.
eryk

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x