asystent przez sąd - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 27 sty 2014, 20:55

~p
Po pierwsze
pan/i sądzi, że w pracy z człowiekiem- tudzież jego problemem - bo o niczym innym nie mówimy ,można pozwolić sobie na luz ?
to naiwne- doprawdy.
Po drugie klient / pacjent ma mnie szanować - nie lubić. W pracy zawodowej to podstawowa zasada. Pan/i tego nie wie??
No chyba,że prywatnie pan pyta?- proszę się nie martwić- uśmiech nie schodzi mi z twarzy- tak mam..

ps. zachowam dystans i owszem ..w stosunku do dalszej interpretacji pana/i wypowiedzi- tym samym oszczędzę panu/i przykrości.

~emilka

Napisano: 27 sty 2014, 21:07

Co ja sądzę, co ja wiem tego emilka nigdy się nie dowie, choćby chciała, to nie pojmie. Oj , oj jak się biję jej gróźb;)
~q

Napisano: 27 sty 2014, 21:51

katek.
Na spokojnie .
Rodzina ma kuratora- który nadzoruje wykonywanie orzeczenia wydanego przez Sąd opiekuńczy. Oprócz tego w rodzinie \"jest\" niby AR- którego rodzina nie chce. Wiemy ,że bez zgody rodziny - nie ma mowy o współpracy z AR. (Poza Sądem- który może zmusić.)
Jak to możliwe,że kurator nie reaguje na taką sytuację. Zazwyczaj ciągną info z OPS i się cieszą jak mają AR.
W ramach swoich obowiązków, które reguluje Ustawa z dn.27.07.2001 o kuratoarch sądowych i RMSpr. z dnia 12.06.2003 roku ma on w zakresie obowiązków
a)ma podjąć wszelkie działania - w tym diagnozę środowiska, informowanie o nieprawidłowościach, współpracę z samorządem i m.in org. pomocy społecznej.
b) ma napisać w sprawozdaniu , które przedkłada do Sądu to co się dzieje w rodzinie, uwzględniając opinię AR- czyli OPS.
Co ja bym zrobiła.
1. Wystosowała pismo do owego Kuratora powołując się na w/w regulacje prawne- czyli \"zaprosiła do współpracy\"
2. Naciskam o uwzględnienie \"w sprawozdaniu \" oceny AR- sygnały niepokojące. Przedkładam mu pismo ,że rodzina nie wyraża zgody na współpracę- a można dużo pomóc! .
3. Podejmie dialog- ok- jeśli nie- pismo do Przewodniczącej Zespołu Kurateli .
4.W ostateczności do Sądu jeśli sytuacja się nie poprawi.
Ale ruszy się - zobaczysz. Zrób wszystko - by zadbać o siebie. Asystenta póki co musisz wycofać i rozmawiać z kuratorem.
No nie wierzę- kurator chce być sam!!

~emilka

Napisano: 28 sty 2014, 1:08

A ty katek w ogóle chcesz z tą rodziną współpracować nadal, skoro ona cie nie chce, to jak wyobrażasz sobie współpracę? Nie podzielam zdania emilki, żebyś to ty robiła wszystko, żeby współpracować z tą rodziną na siłę. U nas to kurator wpływa na rodzinę, żeby współpracowała, uważam że tak jest lepiej dla asystentów.
~asystentka

Napisano: 28 sty 2014, 9:58

no ja jestem prac socj, moim zdaniem skoro jest kurator, to nie powinnam już za bardzo się tam wciskać, ale mam pismo o rezygnacji z asystenta i nie wiem co z tym zrobić (a mam taki prikaz) Chyba ustale naprawde z kuratorem co i jak, na siłe to nie robota, bedą na asystencie psy wieszać, dziewczyna bedzie miałą przerąbane.
~katek

Napisano: 28 sty 2014, 10:39

o Jezuuuu
zdiagnozowana rodzina z trudnościami ( czyli trzeba mieć ich na oku) z dozorem kuratora - rodzina nie chce pomocy OPS w postaci asystenta - kurator powinien motywować rodzinę do współpracy z OPS- AR- to w interesie rodziny przede wszystkim.
OPS- nie może pozostawać jednakże bierny ( wywiadem stwierdzono niewydolność!!!) - czyli żeby się chronić- ma przynajmniej zgłosić - że podjął działania niezbędne w zakresie p/ działania. I tyle. Nic na siłę
~emilka

Napisano: 28 sty 2014, 11:12

Ja pisze do sądu że rodzina nie wyraża zgody na asystenta i prosze sąd o wgląd w rodzinę. Wiem, że niektore sądy po takim piśmie wydaja postanowienie o przydzieleniu asystenta dla rodziny
~ops

Napisano: 28 sty 2014, 12:24

\"uśmiech nie schodzi mi z twarzy- tak mam\"
ja też tak mam emilka
załatwisz mi większą rentę socjalną?

~Hej!

Napisano: 28 sty 2014, 13:02

do Hej!
jak masz się \"męczyć\" w Pomocy Społecznej- czyli pracować z uśmiechem na twarzy.. - to tak. Zrobię to- czyli załatwię Ci rentę socjalną !.
Absurdalne życzenie- to fakt, ale pod \"P\" da się podciągnąć- jak dobrze poszukać w jednostkach chorobowych.
Daj znać jak się zdecydujesz.
~emilka

Napisano: 28 sty 2014, 13:48

a ty z jakiego powodu jesteś taka pusta? też \"P\"?
~Hej

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x