Mam pytanie czy pracownicy socjalni mogą narzucać asystentowi rodziny co ma zrobić z rodzinami, ile czasu i jak często spotykać się z nimi oraz jakich dokumentów używać?
Pracuje jako asystent rodziny od paru lat i od jakiegoś czasu mam problem gdyż jeden z pracowników socjalnych zaczął narzucać mi jak pracować z rodzinami. Ponadto wypytuje rodziny czy jeżdżę do nich i ile czasu tam spędzam. Decyduje o dokumentach jakie mam mieć. Pyta rodziny co robię. Obie strony czują się niekomfortowo z tego powodu (rodziny objęte asystentem i rodziny).
Poza tym oczekuje natychmiastowych efektów, które pracownikom socjalnym nie udało się uzyskać przez wiele lat.
Efektami rozmowy z kierownictwem jest niezadowolenie pracowników socjalnych, że nie chce robić tak jak oni tylko pracować po swojemu, samodzielnie.
Nie wszystko przekazuję pracownikom socjalnym gdyż są rozmowy, które rodziny chcą zachować tylko dla siebie. Czasami otwierają się po kilku spotkaniach i nabierają większego zaufania do mnie. Niektóre współpracują chętniej a niektóre mniej. Takie zachowanie pracowników socjalnych nie ułatwia nawiązania dobrej współpracy.
Co w tym przypadku mogę zrobić aby poprawić komfort pracy.