bardzo pilne - pomocy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 kwie 2015, 8:15

dzisiaj babeczka złożyła mi wniosek o fundusz. Dłużnik jest obcokrajowcem i przebywa za granicą.
Do wniosku załączyła informację z sądu okręgowego następującej treści: "... Pani X złożyła w dniu 27-03-2015 w sądzie wniosek o dochodzenie roszczeń alimentacyjnych w trybie konwencji nowojorskiej. Po przetłumaczeniu dokumentacji wniosek zostanie przesłany do organu centralnego Maroka.
Obowiązek alimentacyjny wynika z postanowienia SR na podstawie którego udzielono zabezpieczenia na rzecz małoletniej.
Z dokumentów znajdujących się w aktach wynika, ze alimenty nie są ściągane od dłużnika, i że egzekucja w okresie dwóch ostatnich miesięcy nie miała miejsca".

Czy na podstawie takiej informacji mogę przyznać fundusz????
Pytam bo jeszcze nigdy nie miałam obcokrajowca
nitta

Napisano: 10 kwie 2015, 8:28

rozporządzenie
par. 2 pkt 2
j)
– informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą,
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2015, 8:44

dzięki Elmerku za odpowiedź.
Czyli jak dobrze rozumiem - taka informacja Sądu jest wystarczająca, pomimo, że jest adnotacje że egzekucja w okresie dwóch ostatnich miesięcy nie miała miejsca i że wniosek dopiero będzie przesłany do organu centralnego?????

A jeszcze pytanie - czy w takim przypadku postanowienie sądu o zabezpieczeniu alimentów też musi mieć klauzulę wykonalności
nitta

Napisano: 10 kwie 2015, 8:54

?
nitta

Napisano: 10 kwie 2015, 8:59

wg mnie tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się: