Elmer, a czy możesz mi podpowiedzieć jeszcze art. gdzie jest to umieszczone. Pytam, bo dostałam dziś pismo z prokuratury z naszej gminy z upomnieniem o w/w wnioski. Dla mnie jest to dość dziwne pismo gdyż ja akurat nie mam żadnych wierzycieli i dłużników którzy są wspólnie z mojej gminy....
kodeks postępowania karnego:
Art. 31. § 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 11 września 2014 r.
Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury
§ 58. 1. Postępowanie przygotowawcze prowadzi jednostka określona zgodnie z odpowiednio stosowanymi art. 31–34
ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego (Dz. U. Nr 89, poz. 555, z późn. zm.8)), zwanej dalej „k.p k.”.
Miejscem popełnienia przestępstwa jest miejsce gdzie mają być płacone alimenty - czyli gdzie mieszka wierzyciel
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
a co piszecie w odpowiedzi na wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego,
-który nie zgłosił się na wywiad,
-zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się, -skierowano pismo do komornika czy się wywiązuje - odpowiedź od komornika, iż nie wywiązywał się,
-została wydana decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań,
-został wysłany wniosek o udostępnienie danych do CEK oraz wniosek o ściganie za przestępstwo określone w art. 209.
Czy to wszystko opisać w tej odpowiedzi na ten wniosek ?