bardzo wazne pytanie..prosze o odp.. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 paź 2009, 11:49

Jestem teraz samotna matka z dwojka malych dzieci i dostaje na nie tylko rodzinnex2 plus dod. z tyt. sam.wych.x2, poniewaz ojciec moich dzieci nie zyje a zadna renta etc po nim nam nie przysluguje.
I teraz mam pytanie:
jezeli bym sie z kims zwiazala, a moze i nawet miala kiedys trzecie dziecko, to czy moje swiadczenia mi przepadaja na dwojke moich dzieci, ktore naprawde nie maja ojca. Czy nowy moj partner, nawet bez slubu ze mna, bedzie mial jakies zobowiazania wzgledem moich dzieci?? Czy zostanie \"po staremu\", ze samotnie wych. te dwojke dzieci ja sama???
I co by bylo jak bym miala trzecie dziecko:
Czy ojciec trzeciego dziecka jest wtedy ojcem tylko tego trzeciego dziecka?? ( opcja bez slubu)
Bardzo prosze o odpowiedz, bo sama tego nieogarne...
Pozdrawiam.
~trusia

Napisano: 12 paź 2009, 14:14

Z tego co zrozumiałam w mich odpowiedziach,to jeśli nawet nie masz ślubu ale masz wspólne dziecko to już nie jesteś samotna.Ojciec ,będzie ojcem tylko waszego wspólnego dziecka ale jego dochody już będą brane do waszego wspólnego budżetu.A co za tym idzie najczęściej chodzi o odebranie zasilków bo zdarza się,przekroczenie kryteriów i wtedy nie masz nic.Jeśli wasze wspólne dochody są większe niż chyba 504zl.na osobe to nie masz zasiłku rodzinnego a jeśli nie masz rodzinnego to nie masz do niego dodatków.Ja własnie jestem w sytuacji gdzie mam jedno dziecko z poprzedniego związku i nie otrzymuję na niego zasiłku rodzinnego.Przekroczone kryterium.Za 2 ms.urodze drugie dziecko ze związku (bez ślubu)myślałam więc że jak mój dochód przeliczą tym razem na naszą trójkę to spokojnie dostanę zasiłek rodzinny,becikowe,alimenty z funduszu na starsze dziecko(bo tego też nie mam przekroczyłam kryterium o 50zł.)w pózniejszym czasie wiem,że jest dodatek do urlopu wychowawczego coś około 400zł.przez dwa lata.Niestety nie dostane nic bo będzie brany pod uwage dochód ojca drugiego dziecka albo mam go pozwać o alimenty.Wtedy będę dla PAŃSTWA nadal samotną matką.Ciekawe co???Niestety prawo w Polsce jest anty rodzinne.Zamiast pomagać to zabiera.
~basia

Napisano: 12 paź 2009, 14:18

Państwo pomaga nierobom i marginesowi społecznemu,bo ja zarabiam około 1500zł.ms i muszę utrzymać,mieszkanie siebie i dziecko.A jak zabraknie na chleb to nie moge liczyć na żadna pomoc bo dla instytucji zajmujących się takimi sprawami ja jestem zamożna!!!
~basia

Napisano: 12 paź 2009, 14:19

Dla nich najważniejsze są kryteria przyznawania świadczeń,ale to nie ich wina lecz ustawodawców.
~basia

Napisano: 12 paź 2009, 15:55

dokładnie...brak porozumienia pomiędzy resortami i ustawy są jakie są...mają pomagac i wspierac najmłodszych,naszą przyszłośc ...a wszystko wychodzi jak zwykle...
~*kwiat magistratu*

Napisano: 12 paź 2009, 20:47

a po co decydujecie sie na dzieci z nieodpowiedzialnymi facetami. jesteście samotnymi matkami (chociaż wasza samotność wynika z czegoś innego, same wychowujecie dzieci) jest wam zapewne ciężko i do tego wszystkiego fundujecie sobie kolejne dziecko? nie rozumiem tego. w pełnych rodzinach jest ciężko, samotnej zapewne jeszcze ciężej. wiec po co wam kolejne dziecko? macie później pretensje że w MOPSach chcą dochody tatusia albo alimenty od niego, to nie wymysły pracownika tylko przepisów.
większość z was nie ustala ojcostwa celowo albo udaje samotną. w MOPS samotna matka a w towarzystwie kochająca się rodzinka
~aga

Napisano: 12 paź 2009, 21:07

Funduję sobie drugie dziecko bo tak chcę,to jest mój wybór!!!Większość z was nie ustala ojcostwa,to ciekawe chyba nie znasz tej większej połowy uczciwych kobiet.Masz doczynienia najwyrazniej z kombinatorkami!!!Ja twierdze tylko,że Państwo nasze jest antyrodzinne i nie dotyczy to tylko samotnych rodziców,dotyczy wszystkich.Bo jeśli rodzice pracują i ciągną grosz do grosza są uczciwymi ludzmi lecz klepią biede to o takich Państwo się nie zatroszczy.Natomiast pijaków,kryminalistów i wszelkiej patologii pomaga się rękami i nogami!!!To ustawodawcy zostawili furtkę kombinatorom,bo można dziecka ojca nie podać w urzedzie albo jeszcze lepiej pozwać wystarczy o alimenty i samotność gotowa!!!Super!!!
~basia

Napisano: 13 paź 2009, 12:53

Do ~`aga: to moze od razu lepiej wszystkie kobiety, ktorym w zyciu nie wyszlo pozamykac gdzies, albo wysterylizowac, zeby nawet nie probowaly sobie zycia na nowo ulozyc??? Poza tym zaden MOPS ani ty, ani nikt inny nie bedzie \"dawac mi prawa\", czy moge miec wiecej niz jedno dziecko.
Prawda jest taka, ze pijakom i patologii sie bardzo duzo pomaga, a normalnemu czlowiekowi tylko patrzycie jak zaszkodzic, albo uprzykrzyc korzystanie z MOPS etc.
Pracownic y socjalni tez pracuja za grosze, ale to nie wina waszych interesanto- wiec prosze swoja frustracje przelawac na wlasciwe osoby, lub zmienic prace- ale z tym bedzie problem, bo pracownik socjalny to nie jest az tak rewelacyjne wyksztalcenie, zeby aspirowac duzo wyzej od \"tej normalniejszej\"(nie patologii alkoholowej),polowy waszych \"podopiecznych\"..
~elzbieta3355

Napisano: 13 paź 2009, 12:56

Dz
~trussia

Napisano: 13 paź 2009, 13:09

Dziekuje ci Basiu za odpowiedz:) sama widzisz jak jest...ja tez przez rok musialam wynajmowac mieszkanie (koszt to ok 1450 z oplatami miesiecznie), w opiece powiedzieli, zebym starala sie o dod. miesz.- to wyszlo ok 150 zl i z opieki dostawalam tez po 150 zas cel. Niestety nie wynajmowalam tego mieszkania dla przyjemnosci, tylko dlatego, ze czekam ponad 10 lat na komunalne i konca nie widac. A te 300 zl akurat duzo mi nie pomagalo wtedy, wiec \"WIELKA PANI\" pracownik socjalny powiedziala, ze moge isc mieszkac do domu samotnej matki ( gdzie panstwo na pobyt, jedzenie, swietlice itd musialo by za nas placic ok 2400 zl na m-c).
I prosze mi Aga nie pisac, ze po co robie dzieci z nieodpowiedzialnymi facetami, bo widocznie nie kazda z nas ma kur..wo w genach, zeby najpierw sprawdzac konta i akt notarialny mieszkania...Rozumiem, ze ty masz faceta z mieszkaniem i dochodami, ktoremu \"musisz drogo za te /luksusy/ placic\"-- aLBO NIE MASZ NIKOGO I DLATEGO TWOJA NIECHEC DO KOBIET Z DZIECMI, ORAZ SATYSFAKCJA z odmawianioa i upokarzania innych, ktorzy sa bardziej wartosciowi od ciebie- i tu cie boli...
~trussia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x