FA błąd organu? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 paź 2009, 21:26

Jak rozwiązać problem?Kobieta miała przyznany fundusz aliment. na córkę od października 2008 r. W maju 2009 przyszła córka tej kobiety, która ukończyła 18 lat i złożyła wniosek na siebie jako osoba uprawniona!Przeoczyłam ten fakt i nie od razu zauważyłam, ze powinnam byla wstrzymac wypłate funduszu matce ponieważ przyznałam córce!Jeden miesiąc nadpłaciłam swiadczenia!Wyplacilam jednocześnie matce i córce!Czy będę musiała zwracać te pieniądze jako bląd organu?Czy jest jakies rozwiązanie jezeli kobieta nie chce oddać tych pieniędzy?
~Agata

Napisano: 12 paź 2009, 22:11

Każdy ma prawo popełniać błędy to po pierwsze . Po drugie nie ma sytuacji bez wyjścia ... napewno jest to błąd organu więc w tej sytuacji wypada wezwać do zwrotu nienależnie wypłaconego świadczenia( są takie druki wezwań do zapłaty) i dać termin do zwrotu np 7 dni. Jest to tzw. bezpodstawne wzbogacenie i należy dochodzić zwrotu . Jeżeli osoba nie wpłaci w terminie wskazanym w wezwaniu to należy skierować wniosek do sądu o bezpodstawne wzbogacenie się ( jest to powództwo ze stopy cywilnej). Nie ma w tym przypadku odsetek....
~~madzia

Napisano: 13 paź 2009, 10:22

a czy zrobiłaś coś z decyzją dla matki wówczas?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2009, 12:28

a no właśnie!Wydałam wtedy decyzję uchylającą a później wydałam decyzje o zwrocie!Później się zorientowałam, że to był mój błąd!Teraz nie wiem jak to odkręcić!
~Agata

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x