bareiry <brak lazienki>

~Paulina

Re: bareiry <brak lazienki>

Post autor: ~Paulina »

tak ale ten kibelek nie jest w domu czy na kibelek drewniany ma jakiś akt prawny??
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

stoi na działce, której jest właścicielem to jest tej osoby, ale to nieważne. ważne jest to że dla osoby niepełnosprawnej korzystanie z takiego rodzaju toalety jest barierą czy choćby nieposiadanie nawet wanny gdzie może się umyć (bo na miednicy to kiepski pomysł). uważam że nieposiadanie łazienki jest barierą i u nas dajemy na to dofinansowanie
~P_10

Post autor: ~P_10 »

Zgodnie z def. na stronie Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych: &#8222;bariery architektoniczne&#8221; to wszelkie utrudnienie występujące w budynku i w jego najbliższej okolicy, które ze względu na rozwiązania techniczne, konstrukcyjne lub warunki użytkowania uniemożliwiają lub utrudniają swobodę ruchu osobom niepełnosprawnym. Ale ta def. chyba nie daje jednoznacznej odpowiedzi w poruszanej wcześniej kwestii.
~H2O

Post autor: ~H2O »

No to brak łazienki nie utrudnia swobody ruchu.
~P_10

Post autor: ~P_10 »

A czy nie trzeba wziąć pod uwagę czy likwidacja barier architektonicznych umożliwi lub w znacznym stopniu ułatwi osobie niepełnosprawnej wykonywanie podstawowych, codziennych czynności.
~ŁG

Post autor: ~ŁG »

Zgadzam sie z ~P_10.
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

no i zgodnie z tym dofinansowanie do łazienki jest chyba zasadne :]
~ag

Post autor: ~ag »

witam złozyłam wniosek o likwidację barier na barierki do schodów i mi nie przyznali bo stwierdzili ze to nie jest bariera ( mój mąz jest osoba niepełnosprawna ma problemy z nogami po wypadku)
~Stanlej

Post autor: ~Stanlej »

Jeśli czegoś nie ma to jak to może być barierą? Myślenie nie boli!
~ulka

Post autor: ~ulka »

Hej Stanlej
jeśli nie ma podjazdu to jest bariera, jeśli nie ma windy to jest bariera, jeśli brak opisu pismem Braila np. na leku to jest bariera, jeśli brak sygnału dźwiekowego na przejściu dla pieszych to jest bariera, jeśli ..... brak myślenia to jest barira tyle że nie każda jest barierą architektoniczną. A brak łazienki to jest bariera i nikt mnie nie przekona że brak dostępu do mycia i załatwiania potrzeb fozjologicznych to nie są bariery architektoniczne. to taka logika że jak ktoś ma bardzo żle to nie pomagamy a jak ma żle to mi owszem bo trzeba pomóc tylko trochę. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ