becikowe a ojciec nieznany
becikowe a ojciec nieznany
pani złożyła wniosek o becikowe i dodatek z tytułu urodzenia dziecka do rodzinnego, które pobiera.dołączyła do tego akt zupełny urodzenia dziecka, w którym występuje nazwisko męża, z którym się rozwiodła, jako ojciec, z adnotacją na drugiej stronie aktu, że na wniosek kobiety wpisano nazwisko jej i imie przez nią wskazane. kobieta twierdzi,że ojciec jest nie znany. mam pytanie czy powinienem od niej wziąć jeszcze ksero dowodu tego męża-z tym może być problem bo są po rozwodzie, i z drugiego ośrodka zaświadczenie że tam ojciec wpisany w akt nie pobrał-mąż, z którym jest po rozwodzie obecnie mieszka w innej gminie i płąci jej alimenty na 3 dzieci starszych. czy mam potraktować adnotacje z tego aktu jako, że ojciec jest nieznany i ewentualnie poprosić o napisanie mi oświadczenia dodatkowo przez nią o tym fakcie.prosze pomóżcie bo jestem w kropce tym bardziej,że pracownik socjalny naszego ośrodka dowiedział się nieoficjalnie, że ojcem dziecka jest jej były mąż-tzw. wpadka.wniosek złożyłą tego dnia jak byłem na szkoleniu i teraz nie do końca wiem co z nim zrobić dalej. pomóżcie!!!!!!!
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: becikowe a ojciec nieznany
jak masz w akcie urodzenia że ojciec nieznany to nie badasz czy były mąż pobrał czy nie bo nie ma prawa od świadczeń na te dziecko bo nie jest jego ojcem
w akcie mam dokładnie taką adnotacje:
na podstawie art. 42 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego wpisano nawisko: ......matki..... jako nazwisko i nazwisko rodowe ojca i na wniosek matki imię: .....takie jak ma ojciec.... jako imię ojca. treść tego artykułu brzmi dokładnie tak: Jeżeli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, wpisuje się do akt urodzenia dziecka jako imię ojca - imię wskazane przez przedstawiciela ustawowego dziecka, a w braku takiego wskazania - jedno z imion zwykle w kraju używanych oraz jako nazwisko ojca i jego nazwisko rodowe - nazwisko matki, z odpowiednią adnotacją w rubryce \"Uwagi\".
w rubryce imięi nazwisko ojca są dane włąśnie byłego męża.
i dlatego jestem w kropce co z tym dalej robić.
na podstawie art. 42 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego wpisano nawisko: ......matki..... jako nazwisko i nazwisko rodowe ojca i na wniosek matki imię: .....takie jak ma ojciec.... jako imię ojca. treść tego artykułu brzmi dokładnie tak: Jeżeli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, wpisuje się do akt urodzenia dziecka jako imię ojca - imię wskazane przez przedstawiciela ustawowego dziecka, a w braku takiego wskazania - jedno z imion zwykle w kraju używanych oraz jako nazwisko ojca i jego nazwisko rodowe - nazwisko matki, z odpowiednią adnotacją w rubryce \"Uwagi\".
w rubryce imięi nazwisko ojca są dane włąśnie byłego męża.
i dlatego jestem w kropce co z tym dalej robić.
proszę wypowiedzcie się coś więcej na ten temat!!!!!!!!!
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak na wniosek matki coś wpisano to znaczy że ojciec dziecka nie uznał i tatuś nieznany.
a co w takim przypadku z dodatkiem z tytułu samotnego wychowania dziecka do zasiłku rodzinnego, czy się należy na to dziecko czy nie. pytam bo jak próbowałem przyznać jej w amazisie ten dodatek na to jedno dziecko to za każdym razem jej nie przyznaje argumentując, że ona wychowuje z byłym mężem starsze dzieci ponieważ ma zasądzone na nie alimenty i pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego......
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przecież jest samotna jak ma zasadzone alimenty o raczej nie wychowuje ich z byłym mężem
na to dziecko jeszcze nie ma żadnych alimentów. wiem, że kiedyś było tak, że zaliczki z funduszem nie można było łączyć. chyba z funduszem jest tak samo skoro nawet program amazis nie chce mi dla niej przyznać samotnego z powodu alimentacji jaką jej prowadze w nemezisie na trójke starszych dzieci. te oba programy są z inforu i ich bazy są tak jakby łączone.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a niby od kogo ma mieć te alimenty póki co tatuś jest nieznany, przysługuje jej nawet 170 z tytułu samotnego
a czyw wie ktoś jak to zrobić w amazisie. mi za każdym razem wyskakuje,że jej się nie należy bo były mąż ma alimenty na jej 3 starszych dzieci.
Oprócz becikowe a ojciec nieznany - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
becikowe nieletnia matka
wyrównanie a np
Rodzina
dla rodziny zastępczej
od kiedy zwrot?
dcyzja
Zgon wnioskodawcy.
becikowe a matka dziecka niepełnoletnia
becikowe odmowa
nienależnie pobrane dod. z tytułu opieki
zaadoptowane dziecko