zaadoptowane dziecko
zaadoptowane dziecko
Rodzice zaadoptowali dziecko i z lutego 2007 r. maja postanowienie o ograniczeniu władzy rodzicielskiej biologicznych rodziców nad dzieckiem oraz o umieszczeniu małoletniego w rodzinie zastępczej, która to właśnie złożyła wniosek o becikowe.Teraz ta rodzina ma nowe postanowienie z lutego 2009 r. o zmienieniu postanowienia z 2007 r.,gdzie pozbawia się władzy rodzicielskiej bilogiczn. rodziców nad dzieckiem. Czy mogę przyznać becikowe rodzinie zastępczej , bo w ustawie jest : W przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opeką faktyczną albo dziecka przysposobionego wniosek o becikowe składa się w terminie 12 m-cy od dnia objecia dziecka opieką albo pzysposobienia. Więc które postanowienie mam wziać pod uwage???
Re: zaadoptowane dziecko
ja w przypadku przysposobienia czyli adopcji (nie mylić z rodziną zastępczą) wzięłam zaświadczenie z ośrodka adopcyjnego kiedy dziecko było przysposobione i nowy akt urodzenia i nie bawiłam się w jakieś postanowienia sądu, bo raczej nie powinnaś wymagać dokumentów dot. rodziców biologicznych. Jeżeli źle zrozumiałam pytanie to daj znać bo coś mi nie pasuje z tą rodziną zastępczą w Twoim pytaniu, bo w rodzinie zastępczej becikowe nie przysługuje jeżeli dobrze pamiętam
jakie dokumenty należy złożyć w przypadku dziecka adoptowanego
no własnie to jest tylko rodzina zastepcza. wysłałam wezwanie do uzupełnienia brakujących dokum, które potwierdzą że matka jest opikumem faktycznym , prawnym lub o przysposobieniu dziecka. Jeśli nie dostarczy to wniosek bez rozpatrzenia Mogę tak zrobić???
jeśli dziecko jest w rodzinie zastępczej ale jeden z rodziców zastępczych jest jego opiekunem prawnym to może ubiegać się o becikowe?
Oprócz zaadoptowane dziecko - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dla rodziny zastępczej
od kiedy zwrot?
dcyzja
Zgon wnioskodawcy.
becikowe a matka dziecka niepełnoletnia
becikowe a ojciec nieznany
becikowe odmowa
nienależnie pobrane dod. z tytułu opieki
kto się zajmuje
UMORZENIE nienaleznie pobranych
czy wypłacić becikowe