UMORZENIE nienaleznie pobranych

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~marysia

UMORZENIE nienaleznie pobranych

Post autor: ~marysia »

Mam wielką prośbę do tych , którzy robili umorzenia nienaleznie pobranych świadczeń.
Do tej pory nie stosowaliśmy wobec nikogo umorzeń, nie było zmiłuj się wziąłeś/aś to płacz i płać, choc żal niektórych było. Szczerze mówiąc boimy się umorzeń NP, ale obserwując działania niektórych ośrodków widzę, że szczodrze stosują zapis ustawowy, więc myślę sobie - dlaczego my takie \"zołzy\" ?
Mam taką jedną sprawę, że usiąść i zawyć nad klientką, chciałabym się pokusić o umorzenie, ale co i jak po kolei winnam zrobić, jakie papierki itp.
Pracujemy w Sygnity więc ważne dla mnie jest przeprowadzenie tej sprawy przez program.
Z góry dziekuję życzliwym za podpowiedź!
~gosia

Re: UMORZENIE nienaleznie pobranych

Post autor: ~gosia »

Musisz przeprowadzić postepowanie wyjasniające, czyli ustalić sytuację materialno bytowa rodziny i sprawdzić czy są podstawy do umorzenia, umorzyc mozna tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach np. śmierć, choroba, niepełnosprawność, utrata pracy, musisz rozsądnie podejść do sprawy i wychwycić czy ten Twój przypadek jest \"szczególny\".
~gosia

A jeszce tylko tak y wystawiamy decyzję o zwrocie z podaniem terminu wpłaty, osoba wpłaca albo składa wniosek o rozłożenie na raty albo wnosi o umorzenie. w przypadku umorzenia wzywamy do złożenia wyjasnień w sprawie tego wniosku z przedstawieniem sytuacji dochodowej i do protokołu spisujemy wszystko. każda sprawa jest inna i w trakcie postepowania jesteś w stanie ustalić co i jak.
~marysia

Bardzo dziękuję. To mnie rozjasnia. Tylko jak to przerobic w Sygnity?
~gosia

oj tutaj już nie podpowiem bo nie mam zielonego pojęcia.
~marysia

Dziekuję gosiu, mam zebrane wszelkie dokumenty na \"okoliczności łagodzące\": niski dochód, bezrobocie, niepełnosprawność itp. Spisałam protokół i umarzam. To jest mój pierwszy raz.
W systemie też już wiem jak to przeprowadzić.
Dobrze, że to forum istnieje i chwała tym co potrafią doradzić, \"oświecić\".
Pozdrawiam pracowników SR i FA :)
~olga

Post autor: ~olga »

marysiu teraz ja poprosżę Ciebie podpowiedz jak zrobiłaś w systemie umorzenie bo teraz ja przed takim problemem jestem . też pracuję w Sygnity
~dora

Post autor: ~dora »

przed umorzeniem trzeba poprosić pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu.
~olga

Post autor: ~olga »

ok ale jak w systemie zrobić
~WIKI

Post autor: ~WIKI »

POPROSZE O WZOR DECYZJI O UMOZENIU ODSETEK OD NIENALEZNIE POBRANYCH SWIADCZEN MAM TAK SYTUACJE PANI NIENALEZNIE POBRALA ALE MA DOBRA YTUACJE I ODMAWIAMY BARDZO PROSZE OP POMPC
ODPOWIEDZ