becikowe a pesel - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 07 sie 2014, 15:55

przyjąć oczywiście można, ale następnie należy wezwać do uzupełnienia wniosku w wyznaczonym terminie. Druk jest sformalizowany, PESEL niezbędny, chyba, że dziecko np. urodziło się za granicą i ma paszport. Na pewno nie wchodzi w grę nr aktu urodzenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 7:39

wiem, że macie swoje racje ... ale .. na akcie masz pięknie napisane kto tatuś a kto mamusia jest .. dziecka do wglądu nie przynoszą ( choć zdarza się czasami ;) ) by prównać z ewentualnym dowodem tożsamości .. czy jak nadany zostanie nr pesel to zmienią mu sie rodzice lub płeć :lol: ... nie dajmy się zwariować ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 7:45

wniosek przyjąć musimy.
PESEL też mieć musimy, adnotacja z gwiazdką dotyczy dziecka nie posiadającego PESELA z powodu narodowości.
Nie widzę zresztą problemu by ten PESEL samemu usgtalić
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 7:59

Elmer pisze:wniosek przyjąć musimy.
PESEL też mieć musimy, adnotacja z gwiazdką dotyczy dziecka nie posiadającego PESELA z powodu narodowości.
Nie widzę zresztą problemu by ten PESEL samemu usgtalić
no i ja tak robię bo mam obok ewidencję ludności :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 8:34

jeśli nie ma jeszcze nadanego nr PESEL to nie wymagam, i nie każę czekać aż do nadania
ale jeśli ma nadany to obowiązkowo muszą wpisać
dziecko powyżej miesiąca zazwyczaj już PESEL ma chyba, że rodzice olali sprawę, ale takich odsyłam najpierw po nr
anilak

Napisano: 08 sie 2014, 9:00

anilak pisze:jeśli nie ma jeszcze nadanego nr PESEL to nie wymagam
Czyli rozpatrujesz wniosek mimo, że jest niekompletny i powinnaś wezwać do uzupełnienia braków formalnych.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 9:15

bez Peselu przyjmuje a Pesel ustalam sama
imp2013

Napisano: 08 sie 2014, 9:22

"Czyli rozpatrujesz wniosek mimo, że jest niekompletny i powinnaś wezwać do uzupełnienia braków formalnych"- jak ja nie lubie takich ludzi, którzy za tych pare grosinów (1300-1500zl?) udają mądrzejszych od radia. a zamiast wzywac do uzupelnienia braków a tym samym dodawać sobie pracy nie lepiej poprosic aby uzupelnił "od ręki' zamiast pisac kolejne oświadczenie ktore tylko zajmuje miejsce. o bosze!!!!!
a30

Napisano: 08 sie 2014, 9:40

a30 pisze:"Czyli rozpatrujesz wniosek mimo, że jest niekompletny i powinnaś wezwać do uzupełnienia braków formalnych"- jak ja nie lubie takich ludzi, którzy za tych pare grosinów (1300-1500zl?) udają mądrzejszych od radia. a zamiast wzywac do uzupelnienia braków a tym samym dodawać sobie pracy nie lepiej poprosic aby uzupelnił "od ręki' zamiast pisac kolejne oświadczenie ktore tylko zajmuje miejsce. o bosze!!!!!
Urzędnik ma działać zgodnie z prawem. Zgodnie z prawem PESEL jest niezbędny. Możesz sobie dywagowac, obrażać innych, ale IKS ma rację. Oczywiście, jeśli organ we własnym zakresie jest w stanie ustalić PESEL, to wysyłanie wezwania jest zbędne, czasem jednak tego PESELU jeszcze nie ma i trzeba się trzymac procedury.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 9:55

a30 pisze:jak ja nie lubie takich ludzi, którzy za tych pare grosinów (1300-1500zl?)
Tzn. że jeśli teoretycznie zarabiałbym więcej, to mógłbym stosować prawo, a poniżej pewnego pułapu zarobków mam olewać swoją pracę? Zabawne jesteś ;) Przy tym totalnie misujesz pojnta i to jeszcze kiepską polszczyzną. Jakby klient zapomniał wpisać Peselu to oczywiście może uzupełnić od ręki, takie rzeczy się wyłapuje przy przyjmowaniu wniosków (można to robić rzetelnie za takie pieniądze? Czy też nie warto? ), tutaj chodzi o przypadki gdy ludzie składają wniosek nie mając ustalonego Peselu dla dziecka.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x