no i ja tak robię bo mam obok ewidencję ludnościElmer pisze:wniosek przyjąć musimy.
PESEL też mieć musimy, adnotacja z gwiazdką dotyczy dziecka nie posiadającego PESELA z powodu narodowości.
Nie widzę zresztą problemu by ten PESEL samemu usgtalić
Czyli rozpatrujesz wniosek mimo, że jest niekompletny i powinnaś wezwać do uzupełnienia braków formalnych.anilak pisze:jeśli nie ma jeszcze nadanego nr PESEL to nie wymagam
Urzędnik ma działać zgodnie z prawem. Zgodnie z prawem PESEL jest niezbędny. Możesz sobie dywagowac, obrażać innych, ale IKS ma rację. Oczywiście, jeśli organ we własnym zakresie jest w stanie ustalić PESEL, to wysyłanie wezwania jest zbędne, czasem jednak tego PESELU jeszcze nie ma i trzeba się trzymac procedury.a30 pisze:"Czyli rozpatrujesz wniosek mimo, że jest niekompletny i powinnaś wezwać do uzupełnienia braków formalnych"- jak ja nie lubie takich ludzi, którzy za tych pare grosinów (1300-1500zl?) udają mądrzejszych od radia. a zamiast wzywac do uzupelnienia braków a tym samym dodawać sobie pracy nie lepiej poprosic aby uzupelnił "od ręki' zamiast pisac kolejne oświadczenie ktore tylko zajmuje miejsce. o bosze!!!!!
Tzn. że jeśli teoretycznie zarabiałbym więcej, to mógłbym stosować prawo, a poniżej pewnego pułapu zarobków mam olewać swoją pracę? Zabawne jesteśa30 pisze:jak ja nie lubie takich ludzi, którzy za tych pare grosinów (1300-1500zl?)