becikowe a zgon dziecka

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

becikowe a zgon dziecka

Post autor: Nutka »

Czy jeśli mam akt urodzenia (czyli dziecko się urodziło) i akt zgonu tego dziecka z tego samego dnia, mogę przyznać becikowe? Z tego co wiem można przyznać becikowe jeśli dziecko żyło choćby chwilę. Na akcie zgonu jest godzina zgonu ale nie mam godziny narodzin. Wydaje mi się że sam fakt że jest akt urodzenia (bez godziny) jest dowodem że dziecko żyło. Czy dobrze myślę? Może ktoś mnie utwierdzić?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: becikowe a zgon dziecka

Post autor: Tom. »

Nutka pisze: 22 sty 2025, 10:05 Wydaje mi się że sam fakt że jest akt urodzenia (bez godziny) jest dowodem że dziecko żyło.
dokładnie tak, inaczej by była adnotacja o martwym urodzeniu na akcie
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: becikowe a zgon dziecka

Post autor: Szarak »

Tak ale jeszcze pytanie jaki jest skład rodziny na dzień złożenia wniosku. Jeżeli np dziecko zmarło w grudniu to w styczniu w składzie rodziny tego dziecka nie powinno być.
ODPOWIEDZ