Proszę o podpowiedź w następujących sytuacjach (kiedy robimy zakończenie, a kiedy uchylenie decyzji):
1. Zas. pielęgnacyjny bezterminowo, ukończenie w trakcie 75 r. życia - ....?
2. ZP przyznany na czas określony i w trakcie kończy 75 r. życia- ....?
3. ZP przyznany bezterminowo, otrzymuję informację z ZUS, że został przyznany dodatek pielęgnacyjny - .....?
4. ZP przyznany na czas określony, przychodzi osoba i zgłasza, że otrzymała od ZUS dodatek pielęgnacyjny - ....?
5. ZP przyznany - zgon osoby - tutaj nie mam wątpliwości co do zakończenia decyzji.
Nie we wszystkich decyzjach przyznających mam informacje o tym, że od miesiąca ukończenia 75 r. życia wypłata świadczenia zostanie wstrzymana. Czy ma to znaczenie?
Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
- Kontakt:
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?
uchylenie to pojęcie prawne, zakończenie to pojęcie techniczne
szczerze to nie wiem o co ci chodzi bo każde uchylenie skutkuje zakończeniem decyzji

szczerze to nie wiem o co ci chodzi bo każde uchylenie skutkuje zakończeniem decyzji
-
- Stażysta
- Kontakt:
Chodzi mi tutaj o czysto techniczne podejście operacji w systemie Sygnity. Wiem, że jeżeli ktoś umrze to robimy operację: - zakończ (postanowienie o zakończeniu realizacji). Ale nie jestem pewna, w których wypadkach powyżej robimy uchylenie i wręczamy decyzję, a kiedy zakończenie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
1.My jeśli orzeczenie jest na dłuższy okres a osoba kończy 75 lat np. orzeczenie do 31-10-2026 a kończy w marcu 2026 to za zgodą strony przyznajemy do ukończenia 75 lat
2. jak osoba umiera to zakańczamy w systemie, nie uchylamy bo nie ma strony
3. Jak mam przyznane i osoba dostanie wcześniej w ZUS czy KRUS dodatek to uchylam i decyzję dostarczam osobie , jedni uchylają od daty kiedy osoba nabyła prawo np. osoba w I 2025 dostała decyzję o uprawnieniu do dodatku w ZUS od 01-11-2024 to uchylają od 01-11-2024 inni z datą decyzji czyli. np. od 22-01-2025, jeszcze inni uchylają i nie wskazują daty.
Ogólnie jeśli świadczenie jest przyznany na jakiś okres to nie można gdzieś w decyzji wpisać że zostanie wstrzymana wypłata od miesiąca ukończenia 75 lat , raczej trzeba przyznać do tej daty.
2. jak osoba umiera to zakańczamy w systemie, nie uchylamy bo nie ma strony
3. Jak mam przyznane i osoba dostanie wcześniej w ZUS czy KRUS dodatek to uchylam i decyzję dostarczam osobie , jedni uchylają od daty kiedy osoba nabyła prawo np. osoba w I 2025 dostała decyzję o uprawnieniu do dodatku w ZUS od 01-11-2024 to uchylają od 01-11-2024 inni z datą decyzji czyli. np. od 22-01-2025, jeszcze inni uchylają i nie wskazują daty.
Ogólnie jeśli świadczenie jest przyznany na jakiś okres to nie można gdzieś w decyzji wpisać że zostanie wstrzymana wypłata od miesiąca ukończenia 75 lat , raczej trzeba przyznać do tej daty.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Najbardziej chodzi mi właśnie o sytuację kiedy ktoś ma orzeczenie na okres dłuższy lub bezterminowo, a wcześniej kończy 75 r. życia. U nas do tej pory było tak, że w decyzji przyznającej w uzasadnieniu była informacja, że od tego miesiąca danego roku zostanie wstrzymana wypłata, ponieważ kończy 75 r. życia. I robiło się w systemie Sygnity opcję zakończ decyzję, bez uchylenia i wręczania. Zastanawiam się czy tak można.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
Jak masz decyzję na zasiłek pielęgnacyjny przyznany bezterminowo, a osoba kończy 75 lat w lutym 2025 to sprawdzasz czy pobiera coś w KRUS czy ZUS ( bo tylko wtedy ma prawo do dodatku ) i uchylasz decyzję od 01-02-2025,
Uzasadnienie jest do wyjaśnienia na jakiej podstawie coś przyznałaś i na jaki okres ,
jak coś przyznajesz na jakiś okres np. 01-10-2024 do 31-10-2025 to jedyna sytuacja aby nie wydawać decyzji uchylającej jest zgon wnioskodawcy. W każdej innej sytuacji gdzie świadczenie przysługuje krócej np. osoba dostała dodatek w KRUS czy kończy 75 lat i będzie miała w ZUS to zawsze albo uchylasz decyzję albo zmieniasz skracając okres przyznania świadczenia
Uzasadnienie jest do wyjaśnienia na jakiej podstawie coś przyznałaś i na jaki okres ,
jak coś przyznajesz na jakiś okres np. 01-10-2024 do 31-10-2025 to jedyna sytuacja aby nie wydawać decyzji uchylającej jest zgon wnioskodawcy. W każdej innej sytuacji gdzie świadczenie przysługuje krócej np. osoba dostała dodatek w KRUS czy kończy 75 lat i będzie miała w ZUS to zawsze albo uchylasz decyzję albo zmieniasz skracając okres przyznania świadczenia
Oprócz Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
rodzina patchworkowa
opiekun prawny - a becikowe
składki społeczne
Weyfikacja EKSMOoN
samotne
becikowe a zgon dziecka
Orzeczenie z wojewódzkiego zespołu
odsetki np szo od kiedy
Rodzicielski Bułgaria
składka zdrowotna od ŚP
ŚP na nowych zasadach, a Specjalny Ośrodek Wychowawczy
Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie
Ciaglosc zatrudnienia na przełomie dwoch okresow zasilkowych.
Wstrzymanie wypłaty renty rodzinnej
Awantura, Pani chce zwrócić ZP
rodzinne zł/zł, dochody męża a jgo śmierć