Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Sylwia_S8
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
Kontakt:

Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?

Post autor: Sylwia_S8 »

Proszę o podpowiedź w następujących sytuacjach (kiedy robimy zakończenie, a kiedy uchylenie decyzji):

1. Zas. pielęgnacyjny bezterminowo, ukończenie w trakcie 75 r. życia - ....?
2. ZP przyznany na czas określony i w trakcie kończy 75 r. życia- ....?
3. ZP przyznany bezterminowo, otrzymuję informację z ZUS, że został przyznany dodatek pielęgnacyjny - .....?
4. ZP przyznany na czas określony, przychodzi osoba i zgłasza, że otrzymała od ZUS dodatek pielęgnacyjny - ....?
5. ZP przyznany - zgon osoby - tutaj nie mam wątpliwości co do zakończenia decyzji.

Nie we wszystkich decyzjach przyznających mam informacje o tym, że od miesiąca ukończenia 75 r. życia wypłata świadczenia zostanie wstrzymana. Czy ma to znaczenie?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: Kiedy uchylenie decyzji a kiedy zakończenie?

Post autor: Tom. »

uchylenie to pojęcie prawne, zakończenie to pojęcie techniczne ;)
szczerze to nie wiem o co ci chodzi bo każde uchylenie skutkuje zakończeniem decyzji
Sylwia_S8
Stażysta
Kontakt:

Chodzi mi tutaj o czysto techniczne podejście operacji w systemie Sygnity. Wiem, że jeżeli ktoś umrze to robimy operację: - zakończ (postanowienie o zakończeniu realizacji). Ale nie jestem pewna, w których wypadkach powyżej robimy uchylenie i wręczamy decyzję, a kiedy zakończenie?
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

Post autor: Magda k »

1.My jeśli orzeczenie jest na dłuższy okres a osoba kończy 75 lat np. orzeczenie do 31-10-2026 a kończy w marcu 2026 to za zgodą strony przyznajemy do ukończenia 75 lat
2. jak osoba umiera to zakańczamy w systemie, nie uchylamy bo nie ma strony
3. Jak mam przyznane i osoba dostanie wcześniej w ZUS czy KRUS dodatek to uchylam i decyzję dostarczam osobie , jedni uchylają od daty kiedy osoba nabyła prawo np. osoba w I 2025 dostała decyzję o uprawnieniu do dodatku w ZUS od 01-11-2024 to uchylają od 01-11-2024 inni z datą decyzji czyli. np. od 22-01-2025, jeszcze inni uchylają i nie wskazują daty.

Ogólnie jeśli świadczenie jest przyznany na jakiś okres to nie można gdzieś w decyzji wpisać że zostanie wstrzymana wypłata od miesiąca ukończenia 75 lat , raczej trzeba przyznać do tej daty.
Sylwia_S8
Stażysta
Kontakt:

Najbardziej chodzi mi właśnie o sytuację kiedy ktoś ma orzeczenie na okres dłuższy lub bezterminowo, a wcześniej kończy 75 r. życia. U nas do tej pory było tak, że w decyzji przyznającej w uzasadnieniu była informacja, że od tego miesiąca danego roku zostanie wstrzymana wypłata, ponieważ kończy 75 r. życia. I robiło się w systemie Sygnity opcję zakończ decyzję, bez uchylenia i wręczania. Zastanawiam się czy tak można.
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

Post autor: Magda k »

Jak masz decyzję na zasiłek pielęgnacyjny przyznany bezterminowo, a osoba kończy 75 lat w lutym 2025 to sprawdzasz czy pobiera coś w KRUS czy ZUS ( bo tylko wtedy ma prawo do dodatku ) i uchylasz decyzję od 01-02-2025,
Uzasadnienie jest do wyjaśnienia na jakiej podstawie coś przyznałaś i na jaki okres ,
jak coś przyznajesz na jakiś okres np. 01-10-2024 do 31-10-2025 to jedyna sytuacja aby nie wydawać decyzji uchylającej jest zgon wnioskodawcy. W każdej innej sytuacji gdzie świadczenie przysługuje krócej np. osoba dostała dodatek w KRUS czy kończy 75 lat i będzie miała w ZUS to zawsze albo uchylasz decyzję albo zmieniasz skracając okres przyznania świadczenia
ODPOWIEDZ