Becikowe- czy liczymy uzysk - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 cze 2022, 14:34

Mam taką sytuację w beciku.
Pani pracowała do 01.04.2022r. następnie uzyskała zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia z ZUS. Pierwsza wypłata zasiłku była w m-cu 04/2022.
Wniosek o becikowe złożyła 24.05.2022 i tego samego dnia miała kolejną wypłatę zasiłku z ZUS.

Moje pytanie jest takie czy mam jej doliczać ten dochód z macierzyńskiego skoro zarówno wniosek i wypłata były w maju czy tez nie.
Czy może mogłabym doliczyć ten dochód dopiero w sytuacji gdyby wniosek był złozony w czerwcu....
Myślę tutaj o tym ze świadczenia w przypadku uzysku nie przysługują od następnego miesiaca tyle ze tutaj jest to świadczenie jednorazowe....

Dodam ze doliczenie juz teraz tego zasiłku za maj powoduje przekroczenie dochodu i odmowe
MarBa
Referent
Od: 04 kwie 2017, 14:42
Zajmuję się: SR, SW,DM

Napisano: 07 cze 2022, 7:27

Jakiś czas temu był podobny temat na tym forum jak-policzyc-ten-becik-przyznac-czy-odmowic-207300975

Ja nadal uważam, że becikowe jest świadczeniem jednorazowym a nie okresowym a dochód i strukturę rodziny ustalam na dzień złożenia wniosku a nie dzień wydania decyzji. Tak mnie uczono i tego się trzymam. Ja bym nie liczył dochodu w twoim przypadku. Odsyłam jednak do podlinkowanego tematu bo może tamta argumentacja Ciebie bardziej przekona, bo zdania są podzielone.

Ja jeszcze dodam
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B4AF0C3C93

"Za członka rodziny może być bowiem uznany tylko ten, kto w dacie składania wniosku wchodzi w skład rodziny w rozumieniu art. 3 pkt 16 u.ś.r. Przyznanie świadczenia zależy bowiem od aktualnej sytuacji dochodowej rodziny, którą ustala się na dzień złożenia wniosku. Prawidłowo więc organy ustaliły, że dochód rodziny skarżącej w przeliczeniu na osobę w rodzinie według stanu rodziny na dzień złożenia wniosku wyniósł 2 195,38 zł, a zatem przekroczył kryterium dochodowe. Wobec tego organy orzekające zasadnie uznały, że nie było podstaw do przyznania przedmiotowego świadczenia, ze względu na niespełnienie warunku kryterium dochodowego, określonego w art. 15b ust. 2 u.ś.r."

Zaznaczam, że sprawa dotyczyła bardziej ustalenia składu rodziny w w/w wyroku, jednak wielokrotnie się stwierdza, że dochód ustala się na dzień złożenia wniosku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x