Becikowe dla opiekuna prawnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 mar 2015, 10:47

Mam pytanie.
Dziecko lat 9 zostało wzięte przez wuja do swojej rodziny matka dziecka nie żyje, ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie do tej pory dziecko było pod opieka babci, ale babcia zmarła. czy należy się wujowi becikowe, nie mam pewności czy matka wcześniej nie brała becikowego an to dziecko. Pomóżcie
KINGA-NOWA*

Napisano: 11 mar 2015, 11:17

pomoże ktoś?
KINGA-NOWA*

Napisano: 11 mar 2015, 11:34

becikowe jest świadczeniem o charakterze jednorazowym, ja bym drugi raz nie wypłaciła. Art. 27 ust. 1 mówi, że świadczenia wypłaca się temu kto pierwszy złoży wniosek. Jak matka juz pobrała to opiekun nie powinien
Ewelinaa

Napisano: 11 mar 2015, 11:51

KINGA-NOWA* pisze:Mam pytanie.
Dziecko lat 9 zostało wzięte przez wuja do swojej rodziny matka dziecka nie żyje, ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie do tej pory dziecko było pod opieka babci, ale babcia zmarła. czy należy się wujowi becikowe, nie mam pewności czy matka wcześniej nie brała becikowego an to dziecko. Pomóżcie
jeżeli wuj jest opiekunem prawnym to becik musi się należy i nie sprawdzasz czy matka takowy pobrała, ten wymóg jest przy dodatku i tylko przy opiekunie faktycznym a opiekun faktyczny to art. 3 pkt 14
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x