Dzisiaj wyszło na jaw że osoba pracowała od 01.11.2009 r. do 31.01.2010 r. jak doliczę uzysk za listopad 2009 r. to przekraczają ustawowe kryterium Osoba ma przyznane świadzcenia rodzinne od 2009-11-01 do 2010-10-31. Za jaki okres są świadczenia nienależnie pobrane?
moim zdaniem powinno być uchylenie decyzji i nienależne od 01.12.2009 do teraz.
Klienci są zobowiązani ustawowo do informowania o wszelkich zmianach - skoro nie poinformowali to powinni ponieść tego konsekwencje.
Gdyby wpłynęła informacja o uzyskanych dochodach decyzja byłaby uchylona i nie byłoby nienależnych wcale. Potem złożyliby nowy wniosek i dostali by świadczenia na nowo.
Natomiast jeśli teraz zrobisz uchylenie to masz nienależne od grudnia do końca pobierania - bo nie było nowego wniosku i nie można było przyznać świadczeń.
mnie ministerstwo kiedyś odpowiedziało, że w takiej sytuacji, jeżeli ktoś pracował tylko przez część okresu należy orzec nienależnie pobrane świadczenia tylko w tym okresie, w którym było faktycznie przekroczenie progu dochodowego - kierując się słusznym interesem strony!!
witam mam pytanie przyznano mi swiadczenia rodzinne na okres listopad 2010 pazdziernik 2011 do tej pory nie przekraczalismy minimum 504zl /os w tym mcu (pracujac w tej samej firmie)maz dostal podwyzke i przekroczylo nam o 74zl wsumie czy w takim wypadku moga nam cofnac zwiadczenie????????????prosze pomozcie
Jak przyznali tzn.że decyzja podpisana i nie wiesz co tam pisze...?! ....w przyszłym roku jak przekroczysz kryterium po raz drugi zasiłek rodzinny nie będzie przysługiwał.Dochód i tak się co roku zwiększa niezależnie od nas i coraz więcej osób przekracza kryterium.A może zrezygnować z ulgi prorodzinnej?